Ο Δήμος μας ξεναγεί στα μέρη της πολύτιμης κληρονομιάς μας

Η φύση αποδείχτηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τη Δυτική Αχαΐα. Το μεγαλύτερό της μέρος αποτελείται από μία μεγάλη πεδιάδα την οποία διασχίζουν μικροί χείμαρροι και ο ποταμός Πείρος. Στη νότια πλευρά της, μετά τη χαμηλή οροσειρά της φημισμένης Μόβρης υψώνεται απότομα και επιβλητικά ο ορεινός όγκος του όρους Σκόλλις. Η ιστορία του όρους Σκόλλις και κατ” επέκταση του χωριού ΣΑΝΤΟΜΕΡΙΟΥ είναι εξόχως ενδιαφέρουσα διότι ξεκινά από την εποχή του Ομήρου. Το έτος 1272 μ.χ. είναι η ιστορική ημερομηνία που έπαιξε ρόλο στην ονομασία του χωριού ΣΑΝΤΟΜΕΡΙ. Ο ιππότης Νικόλαος Σαντομέρ με τη γυναίκα του Μαργαρίτα κατέφυγαν και έχτισαν μετά από πολλές περιπέτειες τα πρώτα κτίσματα στο βουνό Σκόλλις φοβούμενοι την επίθεση των μισθοφόρων του Γουλιέλμου. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σήμερα σώζονται κάποια χαλάσματα.

Στη συνέχεια, το 1429 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεσπότης του Μυστρά κατέλαβε το φρούριο του ΣΑΝΤΟΜΕΡΙΟΥ και άφησε εκεί την γυναίκα του Θεοδώρα για ασφάλεια διότι αυτός πάσχιζε για την απελευθέρωση των Πατρών από τους Ενετούς. Δυστυχώς η Θεοδώρα πέθανε και ο Κων/νος Παλαιολόγος παρέλασε τη σορό της από το ΣΑΝΤΟΜΕΡΙ και την ενταφίασε στη γενέτειρα της Γλαρέντζα, τη σημερινή Κυλλήνη. Το ΣΑΝΤΟΜΕΡΙ συνεχίζει να γράφει ιστορία και εμείς θεωρούμε ότι οφείλουμε τουλάχιστον να την γνωρίσουμε. Σήμερα σώζονται ερείπια από τα τείχη του πύργου, εκκλησίες και άλλα κτίσματα.

Το Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014 και ώρα συνάντησης 08.45 π.μ. στο σταυροδρόμι προς Αγ. Γεώργιο, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί θα επισκεφτούν το όρος Σκόλλις και θα ξεναγηθούν γυρνώντας το χρόνο στο ένδοξο αλλά και «επίκαιρο» χθες. Για το θέμα ενημερώθηκε από τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εργασιών 27.04.2022

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – 27/04/2022 Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αποκομιδή Απορριμάτων (βάση προκαθορισμένου

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων