Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων κατά την περίοδο 1941-44

Με την παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και εκπροσώπων της πολιτείας, της εκκλησίας, κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και διαφόρων φορέων πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (28/10/2022) στα Καρέικα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων της Δυτικής Αχαΐας από τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο 1941-44.

Το μνημείο αποτελείται από μαρμάρινες πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των εκτελεσθέντων, η ημερομηνία της εκτέλεσης και το χωριό του εκτελεσθέντος. Πρόκειται για τα ονόματα 59 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκείνη τη θλιβερή ιστορική περίοδο.

Η εκδήλωση άνοιξε με το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά να καλωσορίζει τους συγκεντρωμένους ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί ενώ τις δύο κεντρικές ομιλίες εκφώνησαν ο Δήμαρχος και ο ιστορικός Νεοκλής Δημόπουλος που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την συγκέντρωση και τεκμηρίωση του απαραίτητου υλικού πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κατασκευή του μνημείου.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Μυλωνάς, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

«Σήμερα 80 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνη την φρικτή περίοδο, ενωμένοι, πράττουμε το ιερό και πατριωτικό μας καθήκον! Κάνουμε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου! Ενός μνημείου εθνικής μνήμης στις μαρμάρινες πλάκες του οποίου γράφονται τα ονόματα των δικών μας ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Είναι επίσης η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που δώσαμε το 2012 ως Δημοτική αρχή στον άνθρωπο σύμβολο της Εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού και του Ναζισμού, τον Μανώλη Γλέζο, για ανέγερση αυτού του μνημείου!».

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το προσκλητήριο των πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων, ο Εθνικός Ύμνος και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων