Ανακύκλωση

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως αποτελεί η διαχείριση των αποβλήτων σε συνδυασμό με την εξάντληση των πρώτων υλών, την όλο και αυξανόμενη ανάγκη για την παραγωγή ενέργειας αλλά και τις σοβαρές κλιματικές αλλαγές που παρουσιάζονται πλέον όλο και πιο συχνά σε όλο τον πλανήτη λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης των αποβλήτων αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη διέξοδο στο παρατηρούμενο σήμερα αδιέξοδο, αφού συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης νέων πρώτων υλών με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή νέων προϊόντων. Επίσης ένα τμήμα των αποβλήτων που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων υλικών μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης των υπαρχόντων ενεργειακών αποθεμάτων.

Για παράδειγμα η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου εξοικονομεί έως οκτώ τόνους βωξίτη και 14 μεγαβατώρες ηλεκτρική ενέργεια ενώ η ανακύκλωση μιας πλαστικής φιάλης νερού εξοικονομεί την ενέργεια που χρειάζεται ένας οικονομικός λαμπτήρας φωτισμού (CFL) για τριάντα ώρες.

Ως «ανακύκλωση» ορίζουμε τη συστηματική συλλογή, διαλογή και επαναφορά υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο, ενώ ως «διαλογή στην πηγή» την ανάκτηση χρήσιμων υλικών, πριν αυτά αναμειχθούν με τη μάζα των υπόλοιπων απορριμμάτων γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας λόγω της καθαρότητάς τους. Για τη διαλογή στην πηγή χρησιμοποιούνται στο δήμο μας –όσον αφορά τα αστικά απορρίμματα – ειδικοί κάδοι που διευκολύνουν το διαχωρισμό τους (Κίτρινος κάδος για χαρτί – χαρτόνι, μπλε κάδος για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ κάδος για τη συλλογή υπολειμμάτων τροφής, πράσινος κάδος για τα μη ανακυκλώσιμα). Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός προγράμματος ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή αποτελεί η συστηματική συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Επειδή η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας ας δούμε τι πετάμε και τι δεν πετάμε σε κάθε κάδο.

Κίτρινος κάδος για χαρτί

Τι πετάμε στον κίτρινο κάδο;

Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα (από ηλεκτρικές συσκευές (χωρίς τα φελιζολ), γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κλπ).
«Σπάμε» τα χαρτοκιβώτια πριν τα ρίξουμε στον κίτρινο κάδο. Έτσι εξοικονομούμε χώρο

Τι δεν πετάμε στους κίτρινους κάδους

Δεν ανακυκλώνεται χαρτί λερωμένο από διάφορες ουσίες (λάδια, χρώματα κλπ), πάνες, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες, χαρτί τουαλέτας κλπ.
Καλό θα ήταν επίσης χαρτιά που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων, να αφαιρούνται πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας

Κώδωνες (στρογγυλοί κάδοι) για γυαλί

Τι πετάμε στους κώδωνες
Στους μπλε κάδους πετάμε όλες τις γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα).

Τι δεν πετάμε στους κώδωνες
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ανακυκλώνουμε σπασμένα μπουκάλια και τζάμια στους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανακύκλωση.

Μπλε κάδοι γενικής ανακύκλωσης

Τι πετάμε στους μπλε κάδους
Στους μπλε κάδους πετάμε συσκευασίας από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και πλαστικό
Όλα τα κουτάκια αλουμινίου (μπύρες, αναψυκτικά κλπ.), κονσέρβες (γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.) όλες οι πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κτλ).
Για να είναι δυνατή η ανακύκλωση, οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές και χωρίς υπολείμματα πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης. Επίσης, όποιες από αυτές είναι δυνατόν (πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, συσκευασίες tetrapack) καλό είναι να συμπιέζονται για λόγους εξοικονόμησης χώρου.

Τι δεν πετάμε στους μπλε κάδους
Στους μπλε κάδους δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια Επίσης, δεν πετάμε ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες και λαμπτήρες (αυτά ανακυκλώνονται σε ειδικά σημεία), δισκάκια CD/DVD, βιντεοκασέτες, ενέσεις,– ιατρικά απόβλητα, οικοδομικά υλικά, μπάζα και ξύλα.

Σε ένα σημαντικό βήμα για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών προχώρησε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας. Για την ακρίβεια, σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», τοποθετούνται ειδικοί κάδοι για μικρές σε μέγεθος συσκευές όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, fax, ηλεκτρικές σκούπες, ψηστιέρες, καφετιέρες, κινητά τηλέφωνα, τόνερ και λαμπτήρες. Οι ειδικοί κάδοι θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες σε διάφορα σημεία του Δήμου που είναι το Δημαρχείο στην Κάτω Αχαΐα και τα δημοτικά καταστήματα στο Λάππα, στα Σαγέϊκα και στα Λουσικά.

Σε ότι αφορά μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια ρούχων, θερμοσίφωνες κλπ) θα συλλέγονται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να ειδοποιούν την υπηρεσία (τηλ. 26930 23520) ώστε να γίνεται η παραλαβή της συσκευής για ανακύκλωση. Ταυτόχρονα οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν οι ίδιοι τη συσκευή που θέλουν να αποσύρουν στον κεντρικό χώρο συλλογής τους στο δημοτικό αμαξοστάσιο.

Aνακύκλωση Tων Hλεκτρικών Συσκευών

Σχετικά νέα - Ενημέρωση και Δράσεις

Μυλωνάς: Ενημερώνουμε τους δημότες για τα βιοαπόβλητα

Αγαπητοί μου συμπολίτες, Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως μία νέα πρωτοβουλία, τίθεται σε εφαρμογή από το Δήμο μας! Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ...
Περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. ΕΡΓΩΝ – Grader – Τσάπα: service/συντήρηση 2. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αποκομιδή Απορριμάτων (6 δρομολόγια – 45 τόνοι) + Ανακύκλωση Κ. ...
Περισσότερα

«Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας»

Η 3η Ιουλίου καθιερώθηκε Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα που επιδιώκεται να αποτυπώσει στις ...
Περισσότερα
Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων