Τα πανηγύρια &  η  Παράδοση.   Οι κυκλικοί χοροί των πανηγυριών και αυτοί που απαξιώνουν οτιδήποτε δεν μπορούν να  καταφέρουν.

 

 

Τα πανηγύρια έχουν καθιερωθεί στα χωριά της πατρίδας μας από τα πολύ παλιά χρόνια σαν γεγονότα θρησκευτικοκοινωνικών εκδηλώσεων, εθίμων και διασκέδασης. Είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές του χρόνου όπου τα μέλη κάθε κοινότητας θα βρεθούν μαζί για να γιορτάσουν τον Άγιό τους στην εκκλησία, το ξωκλήσι ή το μοναστήρι που φέρει το όνομά του, θα διασκεδάσουν και θα βιώσουν τελετουργικά την ενότητά τους.

Το θρησκευτικό μέρος, το φαγοπότι, διάφορα έθιμα που συνδέονται με φάσεις της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι συστατικά των πανηγυριών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σαν ολότητα, αλλά και το καθένα απ’ αυτά μεμονωμένα.

Παρ’ όλες τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλαγές που ανέτρεψαν αιώνων ήθη και έθιμα και πρωταρχικά την ουσία της παραδοσιακής κοινότητας, τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα κοινό μέσο έκφρασης για τους περισσότερους πανηγυριστές, που συμμετέχοντας σ’ αυτά αντιστέκονται στην αποξένωση από την παραδοσιακή τους κουλτούρα που είχε σαν κεντρική ουσία την συνοχή της κοινότητας.

Εξαιρετική δυναμική παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας οι πολιτιστικοί σύλλογοι που προσπαθούν να αναβιώσουν και να διατηρήσουν τα Πανηγύρια καθώς και να διοργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και ποικίλες δράσεις. Ο Δήμος λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζουν οι Σύλλογοι στηρίζει με κάθε τρόπο το δύσκολο και σύνθετο έργο τους, καθώς αποτελούν μείζονος σημασίας πυλώνα ανάδειξης και προαγωγής των ηθών & των εθίμων του τόπου μας.

 

 

Ξεχωριστή σημειολογία έχει ο χορός, στα πανηγύρια. Ο κόσμος χορεύει ομαδικά & κυκλικά  και συμβολίζει μία κοινότητα δημοκρατική & προοδευτική. Συμβολίζει την συσπείρωση των ατομικών δυνάμεων και την ενίσχυση της ομάδας.   Συμμετοχή & Ενότητα. Ο πρώτος χορευτής δείχνει το ταμπεραμέντο του, την ιδιωτική του προσέγγιση. Μετά πηγαίνει τελευταίος και ξαναστηρίζει  την ομάδα του χορού, την κοινότητα.

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΙΑΣΜΕΝΟΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ   ΣΕ  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ !!!

Η Δημοτική Αρχή  έχοντας «επαφή» με τον Κοινωνικό Παλμό, στηρίζει εμπράκτως με την παρουσία της τον θεσμό του πανηγυριού καθώς είχε και συνεχίζει να έχει μια ανεπανάληπτη συμπύκνωση ζωής και πολιτισμού που σπάνια την συναντάς  σε άλλες εκδηλώσεις.

Μαζί με τους συνδημότες μας, στα χωριά που εορτάζουν,  το πρωί στην Εκκλησία, στην συνέχεια στο καφενείο του χωριού,  αργότερα επισκέψεις στις οικίες,  στα καλέσματα των χωριανών και το βράδυ στον κυκλικό χώρο,  στα όργανα,  διασκεδάζουμε συλλογικά και γλεντάμε στο πανηγύρι.  Ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δίνοντας την εντύπωση μιας κυκλικής, παρόμοιας πορείας, κάθε φορά όμως χαράσσει με τρόπο διαφορετικό τη μνήμη, δημιουργώντας συμβάντα και καταστάσεις που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενο.

Συνεπώς,  καλούμε, προκαλούμε, προσκαλούμε και δίνουμε το χέρι μας σε  αυτούς που απαξιώνουν οτιδήποτε δεν μπορούν να καταφέρουν, να προσπαθήσουν να «ενταχθούν» – όσο δύσκολο και αν είναι – στον κύκλο του χορού … υπάρχει θέση.  Γιατί το πανηγύρι είναι από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας που παλιότερα μιλούσε στις ψυχές των ανθρώπων και πρέπει να μπορεί  να μιλάει και σήμερα στις καινούργιες συνθήκες και στα καινούργια δεδομένα.

 

Χρόνια Πολλά & Ευλογημένα …

 

 

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων