Στόχος μας είναι το αεροδρόμιο του Αράξου να λειτουργήσει και  cargo –  για την μεταφορά αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της  Αχαΐας τόνισε ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου στην ημερίδα με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020»

Σημαντικά και χρήσιμα  χρήσιμα στοιχεία  έγιναν γνωστά στην ημερίδα με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020», η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Ιουνίου 2017 στο δημαρχείο της Δυτικής Αχαΐας. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον δήμο δυτικής Αχαΐας και το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο κέντρο εξαγωγής ψαριών σε τρίτες χώρες αλλά και την Ευρώπη, είναι η περιοχή της Αχαΐας ενώ διαθέτει μεγάλο εύρος δυνατοτήτων για αγροτικές επενδύσεις σε όλους τους κλάδους.

 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, καλωσόρισε τους δημάρχους της ΔΕΠΑΝ, τους εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, δημοτικούς συμβούλους και επιστήμονες, ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο γενικός διευθυντής του ΔΕΠΑΝ Βασίλειος Κουτσιώρης και ο Αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης Γιώργος Παλαιολόγος.

«Αφού καταφέραμε ένα πάγιο & χρόνιο αίτημα των Φορέων και των Κατοίκων της Δυτικής Αχαΐας – Επέκταση της κεντρικής διώρυγας του Πηνειού ποταμού στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας – να πάρει σάρκα & οστά..συνεχίζουμε για το επόμενο βήμα που είναι η συγκρότηση μετώπου (Βουλευτών, Αυτοδιοικητικών, Φορέων, Συλλόγων, Εκκλησίας, κ.α.) διεκδίκησης για την ολοκλήρωση του έργου….» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος εκτός των άλλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του εκπροσώπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευθύμιου Τσιατούρα, ο οποίος παρουσίασε και ανέλυσε τα επενδυτικά προγράμματα που «τρέχουν» καλώντας τους επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και όλες τις πηγές χρηματοδότησης.

Σε στοιχεία του πρωτογενούς τομέας σε ότι αφορά τη δυτική Ελλάδα, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής, της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας, Σταύρος Βέρρας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη δυτική Αχαΐα υπάρχουν 354.000 στέμματα στη διάθεση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Εκ των οποίων τα 77.000 είναι ελαιώνες. Και πρόσθεσε από συνολικά 25.900 μόνιμους κατοίκους, οι 2.500 ασχολούνται με την γεωργία – κτηνοτροφία και αλιεία.

– Το μεγάλο κόστος παραγωγής

– η αδυναμία χρηματοδότησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από πιστωτικά ιδρύματα

– το μεγάλο κόστος αρδευτικού νερού και άλλα αποτελούν μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

«Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες, όμως όλα είναι υπό αίρεση, καθώς το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα είναι το νερό», σημείωσε ο κ.  Βέρρας, τονίζοντας ότι εκτός των άλλων προτάσεων, η πιο κρίσιμη είναι η υλοποίηση της επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού στον κάμπο της δυτικής Αχαΐας. «Διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αγροτική οικονομία», πρόσθεσε.

Τέλος τις πηγές χρηματοδότησης σε τοπικό επίπεδο, παρουσίασε ο Παναγιώτης Μπουτόπουλος, γεωπόνος, εκπρόσωπος της εταιρίας Αχαΐα – Αναπτυξιακή ΑΕ.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι κ.κ. Λαζουράς Γεώργιος – Καλαβρύτων, Καρπής Θανάσης – Ερυμάνθου, Γκουντενούδης Χρήστος – Παιανίας, Νασίκας Δημήτρης – Ρήγα Φεραίου, Ρούσσης Θωμάς – Ωρωπού, Χονδροματίδης Γεώργιος – Αντιδήμαρχος Βριλησσίων, Μίγκος Ανδρέας  – Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Περιφερειακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι, Συνεταιριστές, πρόεδροι αγροτικών Συλλόγων   και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εργασιών 27.04.2022

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – 27/04/2022 Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αποκομιδή Απορριμάτων (βάση προκαθορισμένου

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων