Στο «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (ΔΕΠΑΝ) ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας

depan1

Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 στην πόλη της Δράμας, πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (Δ.Ε.Π.ΑΝ.) και η  ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται τέτοιο Δίκτυο και μέσα σε τρεις μήνες 21 Δήμαρχοι  και 21 Δημοτικά Συμβούλια που τους ενώνουν οι ίδιες ανάγκες, οι ίδιες ανησυχίες, το ίδιο όραμα για μια δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους ως ιδρυτικά μέλη στη νέα αυτή δομή. Οι Δήμοι-μέλη του Δ.Ε.Π.ΑΝ. είναι οι κάτωθι:

  • Δήμος Αλεξάνδρειας, Δήμος Αλοννήσου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Βόλβης, Δήμος Βριλησσίων, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Δράμας, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Δήμος Θήρας, Δήμος Καβάλας, Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Κασσάνδρας, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Παιονίας, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Δήμος Σιντικής, Δήμος Φούρνων Κορσέων, Δήμος Ωρωπού, ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, ΚΕΔΩ

Οι Δήμοι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, είχαν σαν στόχο να επιτύχουν  μια συνεργασία  και να δημιουργήσουν ένα Σύμφωνο για την Κοινωνική Ανασυγκρότηση, για την Έξοδο από την κρίση. Ένα Σύμφωνο το οποίο συνυπέγραψαν με την στήριξή τους, την συμμετοχή τους στο Δίκτυο και την παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση Πανεπιστήμια, Δήμοι, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Φορείς από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Στόχοι της εταιρείας αυτής είναι να:

  • Πραγματοποιεί κοινές δράσεις ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας μέσω της αμοιβαίας διαχείρισης των Δράσεων.
  • Αποτελέσει έναν πρωτοποριακό επιστημονικό μηχανισμό με εξειδικευμένο προσωπικό για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

 

  • Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των Δήμων-μελών της.
  • Αναπτύξει τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, μελετών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να προσφέρει τεχνοκρατική υποστήριξη και τεκμηρίωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους Ο.Τ.Α. τη στιγμή που παρατηρείται ότι εκατοντάδες προκηρύξεις επιδοτούμενων προγραμμάτων αναζητούν υποψήφιους ωφελούμενους και οι Δήμοι δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τους προσφερόμενους πόρους.

Τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας εκπροσώπησε στην 1η Γενική Συνέλευση του Δ.Ε.Π.ΑΝ. ο κ. Ξενοφών Μπαχράς, Βοηθός Δημάρχου σε θέματα Παιδείας και Εκκλησίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Τοπικής Ανάπτυξης Δυμαίων, ο οποίος επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας μικρός Δήμος σαν το Δήμο Δυτικής Αχαΐας λόγω οικονομικών συγκυριών  (μειωμένα έσοδα από τους Κ.Α.Π., και από τα  προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων). Ανέφερε ότι ως γνωστό τα οικονομικά των δήμων αποτελούν το πρώτο και ίσως το κυριότερο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι η συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο δίκτυο αυτό αποσκοπεί στο να είναι η  Τοπική Αυτοδιοίκηση ένας από τους πρωταγωνιστές της Ανασυγκρότησης της χώρας.

depan 3

depan 2

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων