Στην κορυφή του όρους Σκόλλις

20141004_103754

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων αλλά και πολλοί πολίτες επισκεφτήκαν  το όρος Σκόλλις στο Σανταμέρι.

Για πρώτη φορά Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή επισκέπτονται το συγκεκριμένο όρος η ιστορία του οποίου ξεκινά και πρωταγωνίστησε στην εποχή των Βυζαντινών χρόνων.

Το οδοιπορικό από τους πρόποδες του όρους μέχρι την κορυφή ήταν μία εμπειρία πρωτόγνωρη σε όλους.

Διασχίζοντας την πυκνή βλάστηση όπου ανάμεσα στους μολυβένιους τεράστιους όγκους ξεπετάγονταν κίτρινα και μωβ κρινάκια, κυκλάμινα, ρίγανη, μυρώνια, το δύσκολο της ανάβασης φάνηκε σε όλους περίπατος.

20141004_111219

Η κα. Πατρούλα Κοκκίνη, πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Δ.Υ αναφέρει,  «Έχοντας ως ξεναγό τον κύριο Γαλανόπουλο Παναγιώτη, η πρώτη στάση ήταν πάνω από το ερημοκλήσι του Αγίου Γεωργίου και αφού ανεβήκαμε την ‘σκαλούλα’ ,  σταματήσαμε στο υψίπεδο που ήταν κτισμένο το φρούριο και η παροικία της μεσαιωνικής πολιτείας στο Σανταμέρι  όπου ιδρύθηκε το 1276 μ.χ. από τον Ιππότη Νικόλαο ΣΑΝΤΟΜΕΡ. Κατόπιν φτάσαμε στης Παναγιάς το λάκκο όπου υπάρχουν ερείπια μεταβυζαντινού ναού. Στην συνέχεια στο μέσο της κατακόρυφης πλακολυθιάς του βουνού κάτω ακριβώς από το κάστρο επισκεφτήκαμε μια σπηλιά που σήμερα λέγεται καρακοφωλιά όπου εκεί κατοικούσε μια από τις ξακουστές νεράιδες η “Μούρταινα”.   Η νεράιδα αυτή ήταν η αρχόντισσα του Σανταμεριού στην οποία εκτενή αναφορά κάνει ο Καρκαβίτσας με το πεζογράφημά του ” Η ΜΑΝΑ”. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στα ανάκτορα του Κων/νου Παλαιολόγου εκεί διακρίνονται ερείπια οικοδομήματος αποτελούμενο από  δύο δωμάτια, το  λεγόμενο παλάτι. Στο αριστερό μέρος και προς την ανατολή βρίσκονται ερείπια όπου ελέγοντο μαγειριό. Τέλος φτάσαμε στην κορυφή του βουνού όπου διακρίνεται η υδατοαποθήκη η οποία και σήμερα λέγετε “Στέρνα”.

 Αυτό που αισθανθήκαμε εβρισκόμενοι στην κορυφή του βουνού ήταν δέος και θαυμασμός. Μπροστά μας η Αχαΐα, η Τριταία και η Ηλεία συνέθεταν μία ειδυλλιακή εικόνα ένα ξεχωριστό γεμάτο εναλλαγές τοπίο, όπου από παντού ξεχυνόταν η φωνή του περήφανου και επίκαιρου χθες. Γυρνώντας δε το βλέμμα σου στον ουρανό, είχες την αίσθηση ότι αν άπλωνες το χέρι σου θα τον ακουμπούσες. Κατεβαίνοντας τέλος νιώσαμε ότι εκπληρώσαμε ένα τεράστιο χρέος στην παράδοση».

 20141004_094029

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του κ. Φώτη Σωτηρόπουλου, μηχανικού τηλεπικοινωνιών και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρώνο οποίος έγραψε τα εξής :

«Η ορειβασία στο όρος Σκόλλις που διοργάνωσαν οι Σανταμεριάνοι στις 4 Οκτωβρίου,  2014 παρουσία του νεοεκλεγέντος   Δημάρχου  κ. Χρήστου Νικολάου και πολλών δημοτικών και τοπικών μελών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ήταν  μια ιστορική διαδρομή στο χρόνο δεδομένου ότι στην  κακοτράχαλη διαδρομή μας περπατήσαμε στα αχνάρια των προγόνων μας» , επίσης   «Αφορμή της παραπάνω ιδέας ήταν  μια επίσκεψη μου στο Σαν  Φραντσίσκο της Καλιφόρνιας και σε μια διαφήμιση διάβασα ότι μπορεί κάποιος να διανυκτερεύσει, πληρώνοντας 100 δολάρια, στις φημισμένες φυλακές του Αλκατράζ   που είναι  μουσείο – ξενοδοχείο σήμερα, για να ζήσει την εμπειρία του φυλακισμένου.  Βλέποντας αυτή την διαφήμιση μονολόγησα ότι – αν χτιζόταν το ιστορικό μας χωριό  θα έχει πιο πολλές εμπειρίες να δώσει στο επισκέπτη του  από μια φυλακή!- Η ιδέα το να χτιστεί το ιστορικό Σανταμέρι  είναι η  ανάπτυξη  θέσεων  εργασίας από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το χτίσιμο και μετέπειτα που θα γίνει τουριστικός πόλος έλξης.  Θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Η παρουσία του Δημάρχου κ. Νικολάου στην ιστορική αυτή διαδρομή, μνημόσυνο για τους προγόνους μας, από τη συζήτηση που είχε με τους συγχωριανούς,   έδωσε  το στίγμα της πολιτικής  που προτίθεται να  ακολουθήσει στην πενταετή  θητεία του. Ανθρωποκεντρική, δίπλα στους πολίτες με διάθεση να αφουγκράζεται τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες του, παρών στα εκπολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα .Το οδοιπορικό τελείωσε με τη συμφωνία να διοργανωθεί μια ημερίδα τον επόμενο χρόνο με το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε».

 20141004_123401

Σε τραπέζι  που ακολούθησε στο σπίτι των αδελφών Ανδρέα   και Φώτη Σωτηρόπουλου,   δίπλα στη ιστορική βρύση στον Πλάτανο, ο Πρόεδρος του Σανταμερίου κ. Χρήστος Φωτόπουλος με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Φιλιππόπουλο έδωσαν το δικό τους ιστορικό στίγμα τραγουδώντας μαζί με άλλους συγχωριανούς και επισκέπτες μεταξύ  αυτών του κ. Νίκου Ντούκα  παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια   της τάβλας.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εργασιών 27.04.2022

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – 27/04/2022 Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αποκομιδή Απορριμάτων (βάση προκαθορισμένου

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων