Στην διαβούλευση με την τοπική κοινωνία η ίδρυση Μουσείου Μαιών στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, στο Λάππα, στο κτίριο «Μεγάλο παλάτι του Βασιλιά»

palati vasilia lappa

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας  αποδέχτηκε την προέγκριση της δημοπράτησης του έργου : « Βελτίωση  υφιστάμενου κτιρίου για τη μετατροπή σε μουσείο λαογραφικής – πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λάππα, στην Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου, της Δημοτικής Ενότητας Λαρίσου, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» του Μέτρου 41, του Άξονα 4, του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη  της Ελλάδας 2007 -2013».

Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013» (ΠΑΑ), Άξονα 4 «Προσέγγιση  Leader», του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο συνολικός προϋπολογισμός του   είναι 250.000,00 ευρώ.

 Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ.Χρήστος Νικολάου ανέφερε τα εξής : «Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο το γνωστό «Παλάτι του Βασιλιά» που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάππα, το οποίο χρησιμοποιούσε ο Βασιλιάς ως οικία, καθώς «κυνηγούσε» στο δάσος της «Στροφυλλιάς». Με την βελτίωση του κτιρίου και την μετατροπή του σε μουσείο στοχεύουμε στην ανάδειξή του και στην δημιουργία ενός  σύγχρονου, πρωτοπόρου και καινοτόμου «κέντρου» που με την λειτουργία του, την ανάπτυξή του αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών θα συντελέσει καταλυτικά στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αχαΐας. Σε αυτό το πλαίσιο συναντηθήκαμε με την πρόεδρο των μαιών της περιοχής, την κ. Μαρία Κιούρτη και συζητήσαμε τη δυνατότητα ίδρυσης μουσείου μαιών με σκοπό την ανάπτυξη εκθεμάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων μέσω των οποίων η μητέρα , το παιδί αλλά και ο κάθε πολίτης  θα προάγουν και θα κατανοούν στοιχεία του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήμης, των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος μιας και η εν λόγω περιοχή εντάσσεται στο Εθνικό μας πάρκο της «Στροφυλλιάς» που περιλαμβάνει  την πανέμορφη παραλία της καλογριάς, το «τείχος Δυμαίων», την λιμνοθάλασσα του «Προκόπου» κ.α.

 Ευελπιστούμε ότι αυτή την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής θα την «αγκαλιάσει» η τοπική κοινωνία και θα μπορέσουμε μαζί να υλοποιήσουμε ένα σύγχρονο και μοντέρνο μουσείο με συνεχή επαφή και ανταλλαγή ιδεών με μουσεία, διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα στο εσωτερικό και εξωτερικό  αλλά και που θα  αποτελέσει «σταθμό»  των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την Δυτική Ελλάδα  μέσω του αεροδρομίου Αράξου».

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων