ΨΗΦΙΣΜΑ «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα και στέκεται αλληλέγγυο στα αιτήματα των αγροτών, τόσο της Δυτικής Αχαΐας όσο και ολόκληρης της χώρας

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας
Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα και στέκεται αλληλέγγυο στα αιτήματα των αγροτών, τόσο της Δυτικής Αχαΐας όσο και ολόκληρης της χώρας.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις όλων των κοινωνικών ομάδων και κλάδων που αγωνίζονται από κοινού για την επιβίωση και το δικαίωμα στην εργασία και την πρόοδο.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα σχεδιαζόμενα, εξοντωτικά, ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα, τα οποία μαθηματικά οδηγούν στην κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας και στην εξαθλίωση όλων των αγροτών του τόπου μας.

Θεωρεί απαράδεκτη την υπονόμευση του πρωτογενούς τομέα, που γίνεται με τον υπερτριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του ΟΓΑ, την φορολογική λαίλαπα, την κατάργηση του φθηνού αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος, την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα αγροτικά φάρμακα, λιπάσματα και άλλα εφόδια, πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση της υπαίθρου και σε απόγνωση τους απασχολούμενους στον κρίσιμο πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους και αναγκαίους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας.

Διαπιστώνει ότι το προσχέδιο του ασφαλιστικού χωρίς καμιά στοιχειώδη διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, χωρίς τις απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες έρχεται στην ουσία να δημεύσει το εισόδημα των αγροτών, συνυπολογιζομένων και των λοιπών φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Τονίζει ότι η εφαρμογή του προσχεδίου της κυβέρνησης πλήττει την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αφού θα οδηγήσει πολλούς στις μαύρες ζώνες της οικονομίας, τόσο αυτούς που είναι στα όρια της συνταξιοδότησης και στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα, με το να επιλέξουν αυτήν την οδό διότι η πρόταση στερείται ανταποδοτικότητας, όσο και εκείνους που θα παραμείνουν στον εργασιακό βίο διότι θα αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι υποθηκεύεται με το χειρότερο τρόπο το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου, τον οποίο μετατρέπει σε σύγχρονο κολίγο.

Επισημαίνει επίσης ότι οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης κόβουν το δρόμο της επιστροφής σε όσους παρά την θέληση τους υποχρεώθηκαν για λόγους επιβίωσης να εγκαταλείψουν την πατρίδα και ωθεί στην έξοδο όσους ακόμα επιμένουν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες να ζουν, να παράγουν και να δημιουργούν στον τόπο μας.

Διεκδικεί την άμεση λύση στο ζήτημα της άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας με την επέκταση της Βόρειας Κύριας Διώρυγας του Πηνειού, έργο που δικαιούται και έχει ανάγκη εδώ και 40 χρόνια η περιοχή μας, για την υλοποίηση του οποίου έχει δεσμευθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Πάτρα.

Υπενθυμίζει ότι πρέπει να ληφθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ειδική μέριμνα για τους νέους αγρότες των ορεινών μειονεκτικών περιοχών (οδηγία 85/148/ΕΟΚ-81/645/ΕΟΚ-Ν.4071/2012 αρ. 4) οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω μικρού κλήρου, άγονων εδαφών και ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.

Ζητάει από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του προσχεδίου τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το φορολογικό και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Καλεί την κυβέρνηση να επωμιστεί το βάρος της πολιτικής της ευθύνης και να φέρει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου τόσο με τα κόμματα, όσο και με τους φορείς και όλη την κοινωνία, μία σοβαρή, βιώσιμη, μακροπρόθεσμη, αναπτυξιακή και κοστολογημένη λύση στη βάση μιας αναλογιστικής μελέτης.

Αξιώνει από όλο το πολιτικό και κομματικό σύστημα, ιδιαίτερα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα, να σταματήσουν τη ρητορεία που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα προκειμένου να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις στα προβλήματα των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα».

To παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα στην 6η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 24η Φεβρουαρίου 2016 ημέρα Τετάρτη.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων