Παρουσίαση του ελληνικού EcoSite του προγράμματος SYMSITES στην Ιταλία

Στις 24 Ιανουαρίου η ελληνική ομάδα έργου του ευρωπαϊκού έργου με το τίτλο “SYMSITES: Ecosites Implementation for Industrial Urban Symbiosis Through Social and Technological Solution”, βρέθηκε στην Πίζα της Ιταλίας  για να παρουσιάσει τις καινοτόμες προοπτικές της για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, μέσω της προσέγγισης της βιομηχανικής-αστικής συμβίωσης. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από:  (α) τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο και την ομάδα του, η αποτελείτο από τις κ.κ. Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Γεωργία Αντωνοπούλου,  Ιωάννα Νταικού, (β) την εταιρεία ΣΥΡΜΕΤ Α.Ε. , (γ) την εταιρεία ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΠΑΤΡΏΝ ΜΟΝ. ΕΠΕ που εκπροσωπήθηκαν από τον Δρ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο και (δ) τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας όπου εκπροσωπείται από κ. Διδάχο Μάριο.

Η ημερίδα ACQUA 2030 διοργανώθηκε από την Acque spa, μία ιταλική εταιρεία,  η οποία διαχειρίζεται έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και καθαρισμού για περισσότερους από 800.000 πολίτες σε πέντε (5) επαρχίες της Τοσκάνης (Πίζα, Φλωρεντία, Πιστόια, Λούκα και Σιένα) – σε συνεργασία με τον φορέα του προγράμματος SYMSITES την εταιρεία KlinK srl. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και συμμετείχαν περισσότερα από 90 άτομα, προερχόμενα από όλη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν τους κύριους ενδιαφερόμενους φορείς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων φορέων χάραξης πολιτικής, πανεπιστημίων, βιομηχανιών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας νερού. Αυτή η συνάντηση και η δικτύωση αποτέλεσαν ένα θεμελιώδες βήμα για την έκθεση του κοινού στις επιλογές της Αστικής-Βιομηχανικής Συμβίωσης και έναν μοχλό βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας για τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς τομείς. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, τα οποία μπορούν να αποτυπωθούν σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων για στρατηγικές επενδύσεις.  Η εκδήλωση αυτή ανέδειξε επίσης πώς ο προγραμματισμός από τη μία πλευρά και οι περιφερειακές συνέργειες από την άλλη αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο της προστασίας των υδάτινων πόρων όσο και της βελτιστοποίησης του βιώσιμου δυναμικού της επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Το έργο SYMSITES ήταν παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης: ξεκινώντας από την παρουσίαση του έργου από την Maria Blanes από τον φορέα AITEX (συντονιστής του έργου), ενώ  το κοινό έλαβε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα τέσσερα (4) Eco-Sites (χώροι εφαρμογής της Αστικής-Βιομηχανικής Συμβίωσης σε Ισπανία, Δανία, Αυστρία και Ελλάδα (Δήμος Δυτικής Αχαϊας)  χάρη στην παρουσίαση που έκανε η εκπρόσωπος του ισπανικού EcoSite, Nuria Zamorano Lopez, από τον φορέα FACSA.

Στην συνάντηση των εταίρων του έργου SYMSITES που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε η πρόοδος για το ελληνικό EcoSite, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Αστική-Βιομηχανικής Συμβίωση με πρακτικές επαναχρησιμοποίησης.  Κλείνοντας την ημερίδα του έργου η Maria Blanes, σχολίασε: “Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε συνέργειες που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού, των υλικών, της ενέργειας, προς μια βιώσιμη κυκλική οικονομία”.

https://www.facebook.com/acque.spa/videos/511254541094593

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων