Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και Ευρωπαίων Εταίρων πραγματοποιήθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2024 στο πλαίσιο του Προγράμματος “Symsites” με κεντρικό θέμα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των μη τεχνολογικών προκλήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες ξεκίνησαν την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην Αθήνα, όπου εξετάστηκε η πρόοδος του έργου που αφορά την αστική και βιομηχανική συμβίωση. Συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες και στόχοι του προγράμματος, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την μέχρι τώρα εξέλιξη του έργου.
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, οι εργασίες συνεχίστηκαν στα Λουσικά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε μια σημαντική ημερίδα και workshop, τα οποία επικεντρώθηκαν στους μη τεχνολογικούς περιορισμούς της αστικής και βιομηχανικής συμβίωσης. Οι εργασίες του workshop ανέδειξαν σημαντικά εμπόδια που αφορούν τη διακυβέρνηση, την οικονομική χρηματοδότηση, τις πολιτικές ασυνέπειες και την έλλειψη δεξιοτήτων, τα οποία συχνά εμποδίζουν την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που κάνει ο Δήμος σε όλα τα επίπεδα με στόχο την ορθή διαχείριση απορριμμάτων – ανακύκλωση – προστασία του περιβάλλοντος. «Η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του Δήμου μας. Τρεις είναι οι βασικοί μας πυλώνες: «Δρούμε φιλικά προς το περιβάλλον», «Αναπτυσσόμαστε Υπεύθυνα», «Συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό». Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μέρος της κουλτούρας και της φιλοσοφίας μας για ένα καλύτερο μέλλον καλύπτοντας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις σύγχρονες ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος προσθέτοντας τα εξής: «Σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο, είναι σημαντική η βοήθεια της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί: δημότες -επιχειρήσεις -φορείς. Στοχεύουμε σ’ ένα βιώσιμο μέλλον με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο».
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην πιλοτική εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού της Κάτω Αχαΐας, η οποία αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς για τις εργασίες του προγράμματος. Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο του έργου και τον υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και συνεργατών.
Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανακύκλωσης Βελτίωσης Πρασίνου Άγγελος Καραντζάς, ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΥΡΜΕΤ Γιώργος Συριόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Πάτρας Δημήτρης Λειβαδάρος, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδος Ουρανία Ζήση, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας Στάθης Σιδέρης καθώς επίσης Ευρωπαίοι Εταίροι και ενεργοί πολίτες της Δυτικής Αχαΐας.
Τέλος, να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Horizon Europe 2021 (GA Project 101058426) και στοχεύει στην επίτευξη μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελών για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.