«Παλαιολόγεια 2015» – Εκδήλωση μνήμης, τιμής και πολιτισμού στο Σαντομέρι Δυτικής Αχαΐας

paliologeia 2015


 

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Σαντομέρι, η εκδήλωση μνήμης & πολιτισμού – «Παλαιολόγεια 2015»  με αφορμή τη συμπλήρωση 562 χρόνων από την Άλωση της Πόλης και του πεσόντος αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Δραγάση Παλαιολόγου (1405-1453). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, στις παρυφές του «Όρους Σκόλις» & των Θερινών Ανακτόρων του Αυτοκράτορα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην δήμαρχος Δύμης, συγγραφέας, ιστορικός, καθηγητής,  Παναγιώτης Καράμπελας  ο οποίος τόνισε – στην εξαιρετική ομιλία του – την ιστορική σημασία των Παλαιολογείων, την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια του Δήμου αλλά και την καθοριστική συμβολή των Σαντομεριτών τόσο στα ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα του Τόπου αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αχαΐας.

«…..Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, καθώς η Δημοτική Αρχή σε άψογη συνεργασία τόσο με την Τοπική Κοινότητα και τον πρόεδρο του χωριού κ. Χρήστο Φωτόπουλο όσο και με τον Εκπολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Απανταχού Σαντομεριτών καταφέραμε και συνδιοργανώσαμε αυτή την βραδιά πολιτισμού, μνήμης και τιμής στο ιστορικό Σανταμέρι…..» ανέφερε ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου  και συνέχισε λέγοντας « …. η παρουσία απόψε εδώ, σχεδόν όλων των Σαντομεριτών, μας δίνει την δύναμη, αυτούς τους δύσκολους καιρούς  που διανύουμε, να συνεχίσουμε με κεντρικό μήνυμα την διατήρηση εκείνων των μνημών που πάντα θ’ αποτελούν  αφετηρία ενός καλύτερου μέλλοντος ….» ενώ κλείνοντας τόνισε « … επ’  ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης  αποτίουμε φόρο τιμής στον άνθρωπο, στον επιστήμονα, στον «ιατρό του λαού», για την πολύτιμη πρόσφορά του Επί κατοχής, ως «ιατρός των πτωχών», κύριο  Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο. Ο γιατρός μας, ο Κωνσταντάκης, επέλεξε να υπηρετήσει το «λειτούργημά του», στον τόπο του, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και να σώσει κόσμο και κοσμάκη ενώ απαρνήθηκε καριέρα στα αστικά κέντρα της Χώρας. Παράλληλα η συγγραφή του αποτελεί το αποτύπωμα και τη  δεξαμενή ιστορικών – και όχι μόνο – πληροφοριών και γεγονότων που διαδραματίστηκαν στον τόπο μας και καλό θα είναι όλοι να προστρέξουμε να τα διαβάσουμε και να τα συμβουλευτούμε αλλά και να διδαχθούμε. Η πορεία του «γιατρού μας» θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες γενιές καθώς ο τόπος έχει ανάγκη τα νιάτα μας, το όραμά τους, τα όνειρά τους και τις ιδέες τους».

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Δημητρόπουλος, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου κ. Πατρούλα Κοκκίνη η οποία  συντόνισε και την εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Ωλενίας Χρήστος Σκάγιας, οι βοηθοί δημάρχου, Φιλιπόπουλος Χρήστος, Δημόπουλος Σπύρος & Μπαχράς Άκης, οι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Πορτών & Άνω Σουδενεΐκων κ. Γεωργακόπουλος Βασίλειος και κ. Διαμάντω Καλδίρη, ο «ξεναγός» της αποστολής που επισκέφτηκαν τα Ανάκτορα του Αυτοκράτορα στο «Όρος Σκόλις» κ. Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πλήθος Πολιτιστικών Συλλόγων και κόσμου ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον κ. Ιωάννη Γκοτσόπουλο  για τη δωρεά γης  που προσέφερε στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας και στον κ. Φώτιο Σωτηρόπουλο για την πολύτιμη προσφορά του ώστε να εξασφαλίσει δωρεάν internet στους  κατοίκους της περιοχής.

Στη γιορτή χόρεψε το συγκρότημα της Σχολής του Παναγιώτη Τσεκούρα που έχει έδρα την Κάτω Αχαΐα. 


palaiologeia 2015

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Search

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων