Εκτεταμένο ρεπορτάζ φιλοξενεί το τρέχον τεύχος του περιοδικού «Πατρινόραμα» σχετικά με τον υπό κατασκευή κλειστό αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου και στο τμήμα που αυτός διέρχεται από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δήλωση του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά στην οποία υπογραμμίζεται ότι η έναρξη των εργασιών είναι θετική εξέλιξη ενώ ο Δήμαρχος πρόσθεσε τα εξής:
«Οφείλω να επισημάνω την τεράστια καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά ακούσαμε ότι επίκειται η δημοπράτησή του έργου το 2001. Χρειάστηκαν 21 χρόνια για να φτάσουμε στην έναρξη των εργασιών, διάστημα κατά το οποίο θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών από τροχαία ατυχήματα. Για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται από το Δήμο μας διατηρούμε ορισμένες σαφείς ενστάσεις που τις έχουμε διατυπώσει δημόσια και αρμοδίως. Συνοπτικά πρόκειται για τον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, για το σταθμό των διοδίων, για τη σύνδεση με το αεροδρόμιο του Αράξου και για τον κόμβο στον Αλισσό. Πρόκειται για ενστάσεις βάσιμες και πλήρως τεκμηριωμένες για τις οποίες θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να υιοθετηθούν ώστε ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος να γίνει πλήρως λειτουργικός για το Δήμο και τους δημότες μας».
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ρεπορτάζ του περιοδικού σημειώνονται τα εξής:
«Για την αναγκαιότητα κατασκευής του κλειστού αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση. Όμως η εγκεκριμένη μελέτη δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, για τους κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας ενώ είναι έντονοι οι φόβοι μήπως τα προβλήματα που θα προκύψουν αποδειχθούν μεγαλύτερα από τα οφέλη. Ποια είναι αυτά τα προβλήματα και ποιες είναι οι προτάσεις του Δήμου;
Το πρώτο πρόβλημα αφορά την Κάτω Αχαΐα. Ο κόμβος σύνδεσης της Κάτω Αχαΐας με τον αυτοκινητόδρομο έχει χωροθετηθεί μερικά χιλιόμετρα μετά την ήδη υπάρχουσα διασταύρωση, στο ύψος του Γομοστού. Πρόκειται για επιλογή μη χρηστική που αυξάνει σημαντικά το μεταφορικό κόστος για όλες τις μετακινήσεις από την Κάτω Αχαΐα, από και προς την Πάτρα. Ουσιαστικά η επιλογή αυτή αντί να συνδέει, απομονώνει την Κάτω Αχαΐα. Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων ο Δήμος προτείνει να κατασκευαστεί ράμπα εισόδου-εξόδου για Πάτρα στο ύψος του ποταμού Πείρου.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη σύνδεση των Αλισσών, των Λουσικών, του Αχαϊκού και των παρακείμενων σε αυτά οικισμών. Σε αυτήν την περιοχή η σύνδεση διακόπτεται εντελώς και ο κλειστός αυτοκινητόδρομος θα προκαλέσει φαινόμενα αποκλεισμού. Οι συνδέσεις που λειτουργούν σήμερα διακόπτονται και η μοναδική επαφή θα είναι, μέσω Κάτω Αλισσού προς την παλιά εθνική οδό. Μια
τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει σημαντικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων, θα οδηγήσει σε αχρηστία τη γραμμή του προαστιακού σιδηρόδρομου ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει και τις μετακινήσεις με το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα θα φορτίσει σε ανυπόφορο βαθμό το εσωτερικό οδικό δίκτυο των οικισμών που θα εξυπηρετούν βαρέα οχήματα. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ο Δήμος προτείνει την κατασκευή κάθετης οδού στο ύψος του πρώην καμινιού Μούγιου αλλά και τις αναβαθμίσεις στις υπάρχουσες συνδέσεις.
Το τρίτο πρόβλημα αφορά το αεροδρόμιο του Αράξου. Από την μελέτη δεν προβλέπεται σύνδεση του αεροδρομίου Αράξου και της ευρύτερης Δυτικής παράλιας ζώνης του Δήμου μας με τον νέο αυτοκινητόδρομο. Το αεροδρόμιο Αράξου αποτελεί σοβαρό έργο υποδομής της περιοχής. Στο αεροδρόμιο λειτουργεί πολιτικό τμήμα αλλά και στρατιωτικό (116 Πτέρυγα Μάχης). Τα τελευταία έτη παρουσιάζει αυξανόμενη επιβατική κίνηση και δια μέσω αυτού εξασφαλίζονται οι μεταφορές και η πρόσβαση των επισκεπτών στην ευρύτερη Βόρειο Δυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Ο Δήμος ζητάει την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή, στα πλαίσια των εργασιών κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου, ώστε να καταστεί προσβάσιμη από τον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου ενώ επίσης ζητείται και η συνολική αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού από τον προτεινόμενο κόμβο έως τον αερολιμένα.
Το τέταρτο πρόβλημα αφορά τη θέση του σταθμού διοδίων. Σε ότι αφορά τη δημιουργία και λειτουργία του σταθμού διοδίων, ο Δήμος θεωρεί ότι η θέση του θα πρέπει να είναι στα όρια των Νομών Αχαΐας και Ηλείας για να αποφεύγεται η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του Δήμου που μετακινούνται καθημερινά εντός του Δήμου μας και προς Πάτρα ενώ θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό και τη μεταφορά των προϊόντων που φθάνουν η φεύγουν από την περιοχή μας.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει αυτές τις συγκεκριμένες αλλαγές για τις οποίες πιστεύει ότι θα δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή διέξοδο που χρειάζεται η περιοχή. Ταυτόχρονα εκτιμάτε ότι είναι προτάσεις λογικές, μπορούν να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες προαιρέσεις ενώ δεν δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, καθότι συμπληρωματικές και χωρίς να ξεφεύγουν από τα πεπραγμένα σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κατασκευής αυτοκινητοδρόμων».