Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου, σ’ ένα πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, για τις πρώτες εκατό (100) ημέρες στο τιμόνι του δήμου

Εδώ και πέντε (5) χρόνια η Χώρα μας βρίσκεται στην μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της οικονομίας της. Η παραγωγική της βάση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκ. ενώ περίπου 4 εκ. έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η καταναλωτική δυνατότητα συνεχώς μειώνεται.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο αναλογικά εντάσσεται αναγκαστικά και ο δήμος Δυτικής Αχαΐας. Ένας δήμος νεοσύστατος και άστεγος με πάρα πολλά προβλήματα και ανάγκες αλλά με μια νέα Δημοτική Αρχή, Ανθρωποκεντρική, Εξωστρεφή, με Όρεξη για Δουλειά, «Ανήσυχη» και Ευαίσθητη προς τις Ευπαθείς & Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και τους Χειμαζόμενους  Πολίτες.

Μια Δημοτική Αρχή με σχέδιο και όραμα για τον τόπο μας, μια Δημοτική Αρχή, Εργατική και όχι Χαρισματική. Αυτό είναι το δείγμα γραφής και το στίγμα που δώσαμε τις πρώτες ημέρες στο τιμόνι του δήμου μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε.

Έχουμε χρέος απέναντι στις επερχόμενες γενεές, να εργασθούμε καθημερινά με μόχθο ξεπερνώντας εαυτόν, να διακονούμε και να υπηρετούμε τους συνδημότες μας, με  ωριμότητα, υπομονή, κατανόηση, σύνεση  και σεβασμό.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες δράσεις, πρωτοβουλίες  και ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες εκατό (100)  της νέας Δημοτικής Αρχής.

 Οργάνωση Δήμου – Εξυπηρέτηση του Πολίτη.

 

 • Έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του νέου μεγάλου δήμου προχωρήσαμε σε αναδιοργάνωση  και αποκέντρωση των υπηρεσιών ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας. Και στις τέσσερις  (4) Δημοτικές Ενότητες Δύμης, Λαρίσου, Ωλενίας & Μόβρης υπάρχουν οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι με σκοπό την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά. Παράλληλα οι αντιδήμαρχοι δέχονται τους συμπολίτες μας κάθε Τρίτη & Πέμπτη, στα πρώην δημαρχεία, κοντά στον τόπο που κατοικούν ώστε να τους ακούσουν και να επιλύσουν προβλήματα σύμφωνα με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουν.
 • Ενημερώθηκαν και δόθηκαν οδηγίες στους υπαλλήλους και τα στελέχη του δήμου με βάση την γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν και την εκμηδένιση των φαινομένων που προκαλούν τους πολίτες.
 • Θεσπίσαμε κάθε Παρασκευή να συνεδριάζει η Εκτελεστική  Επιτροπή του δήμου ώστε πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται να επιλύονται εν τη γενέσει τους αλλά και να γίνεται σωστότερος προγραμματισμός και να υπάρχει καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ μας.
 • Κάθε Δευτέρα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας με τον προϊστάμενο του τμήματος έχουν ημίωρη συνάντηση με τον δήμαρχο με θέμα την καλυτέρευση της εικόνας  του δήμου και την αποδοτικότερη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.
 • Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και τοπικές συνεδριάσεις στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων.
 • Έχουν θεσμοθετηθεί τακτικές συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και εθελοντές  με αποτέλεσμα να «χτίζονται» σταδιακά ομάδες εργασίας ανά τομέα και κατηγορία.
 • Συμμετείχαμε σε ενημερωτικές & επιστημονικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν τόσο από το ΥΠ.ΕΣ. και την Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και από την Π.Ε.Δ. στην Αθήνα και στην Πάτρα αντίστοιχα.

Οικονομικά του Δήμου.

 • Τα θεμέλια που είχαν μπει στην προηγούμενη θητεία ήταν ισχυρά και μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ύστερα από την επιτυχή αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2014 αλλά και από την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2015 που για πρώτη φορά ψηφίσθηκε προϋπολογισμός το προηγούμενο έτος για το επόμενο.
 • Συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο αλλά και με υπηρεσιακά στελέχη  και ζητήσαμε έκτακτη οικονομική  ενίσχυση για  την αποπληρωμή διαταγών πληρωμών που φθάνουν καθημερινά στο δήμο, παλαιών οφειλών που αφορούν εργολάβους, έργα και προμήθειες πρώην «Καποδιστριακών» δήμων.
 • Συνεχίζουμε και εξοφλούμε χρέη και εκκρεμότητες από έργα και εργασίες   πρώην δημοτικών αρχών σύμφωνα με το νόμο και μετά από την έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης αλλά και του επιτρόπου. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και θα πρέπει να εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές του δήμου ώστε να  επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην αγορά για να μπορέσουμε να  συνάψουμε νέες συμβάσεις.

 Καθημερινότητα.

Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και ζητήσαμε την δημιουργία υποδιεύθυνσης και τμήματος ασφάλειας ώστε στοιχειωδώς να υπάρξει έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης.  Παράλληλα συναντηθήκαμε και με την τοπική  ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ  και τονίσαμε  την έξαρση φαινομένων κλοπών, διαρρήξεων και εν γένει της παραβατικότητας και επιμείναμε στην ενίσχυση του Α.Τ.  Κ. Αχαΐας   για την καλύτερη  αστυνόμευση της  περιοχής.

 • Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον διοικητή του Ι.Κ.Α. και καταφέραμε την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος στην Κάτω Αχαΐα. Το γραφείο θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Π. στην έδρα του δήμου και θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούνται όλοι οι συνδημότες μας χωρίς να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ.
 • Καθημερινά πραγματοποιούνται επισκευές φωτιστικών και αλλαγές  λαμπτήρων σε όλα τα χωριά του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έως σήμερα έχουν επισκευαστεί δεκάδες φωτιστικά και έχουν αλλαχθεί πάνω από 1.500 λαμπτήρες.
 • Ξεκίνησαν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση του δήμου. Πιο συγκεκριμένα, καθαρίστηκαν χείμαρροι, ρέματα,  τοποθεσίες  και «ορφανά οικόπεδα».
 • Διανοίγονται και διαπλατύνονται δημοτικοί δρόμοι όπου κρίνεται  απαραίτητο λόγω της αυξημένης κίνησης αλλά και της στενότητας των δρόμων.
 • Τέθηκε σε καθημερινή λειτουργία σχεδόν το γκρέιντερ. Προσπαθούμε όσο είναι εφικτό  – το γκρέιντερ-  να ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις του σε κάθε χωριό και στην συνέχεια να μεταβαίνει στο γειτονικό για οικονομία κλίμακας.
 •  Καλλωπίσαμε και στολίσαμε την πλατεία «Παπαγιανοπούλου»  θέλοντας να δώσουμε πνοή, ζωντάνια και εορταστική χροιά  στην ευρύτερη περιοχή.

 Κοινωνικός τομέας.

 • Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΚΕΔΔΥ προσφέρει στους συντοπίτες μας τεράστιο έργο και λειτούργημα γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδήλωση με θέμα τις δράσεις και τις ενέργειες του κοινωνικού τομέα. Ο κοινωνικός τομέας του δήμου μας αποτελεί το σημαντικότερο  καταφύγιο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, περιλαμβάνει δομές και ενέργειες όπως : Βοήθεια στο Σπίτι, Κ.Δ.Α.Π., γραφείο ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικό κέντρο ατόμου & οικογένειας κ.α. Είμαστε περήφανοι,  καμαρώνουμε και στηρίζουμε τόσο την πρόεδρο και τα μέλη της ΚΕΔΔΥ όσο και τα στελέχη και τους εργαζομένους  των δομών για την άψογη, διακριτική και άοκνη καθημερινή τους προσπάθεια  που δίνουν για τον συνάνθρωπό τους.
 • Ενταχτήκαμε στο πρόγραμμα «Στέγαση, σίτιση και κοινωνική φροντίδα για τους αστέγους» του υπουργείου Εργασίας.
 • Εθελοντισμός. Έχοντας ως γνώμονα το φιλότιμο που μας χαρακτηρίζει ως λαό είναι σε εξέλιξη η δημιουργία εθελοντικής ομάδας  με στόχο την πραγματοποίηση εθελοντικών δράσεων που θα εντείνουν όχι μόνο το κοινωνικό προφίλ του δήμου μας αλλά και θα συμβάλλουν στην τόνωση του πνεύματος του αλτρουισμού που δυστυχώς τόσο σπανίζει στις μέρες μας.
 • Κοινωνικό Φροντιστήριο. Η δύσκολη συγκυρία που μας μαστίζει τα τελευταία χρόνια  μας οδήγησε να εντάξουμε στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης τη λειτουργία  μιας νέας δομής για το δήμο μας το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Είμαστε στο στάδιο δηλώσεων συμμετεχόντων εκπαιδευτικών αλλά και αιτήσεων από τους κηδεμόνες των μαθητών.

 

Παιδεία – Εκκλησία- Αθλητισμός- Πολιτισμός

 • Απευθυνθήκαμε στην ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας και ζητήσαμε τη δημιουργία Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), στην  Δυτική Αχαΐα,  με κατεύθυνση τον πρωτογενή και τουριστικό τομέα. Η δημιουργία τμημάτων γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων & διατροφής αλλά και επαγγελμάτων τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων φιλοξενίας είναι επιτακτική ανάγκη για τον τόπο μας. Αν δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή εκπαιδευμένους ανθρώπους για να προχωρήσουν στην προώθηση τον προϊόντων της περιοχής μας  και την ανάδειξη του τόπου μας, δυστυχώς θα παραμένουμε στα ίδια χωρίς να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις και αναπτυξιακές  προοπτικές.
 • Επισκεφτήκαμε την ηγεσία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων όπου και συζητήσαμε για τον εξοπλισμό των καινούργιων σχολικών συγκροτημάτων που ολοκληρώνονται  στο δήμο μας.
 • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις  διοικήσεις αθλητικών σωματείων και εκπροσώπους ομάδων για την επίλυση σημαντικών και καίριων προβλημάτων.
 • Η Εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εποχή μας, ιδιαίτερα στο φιλανθρωπικό τομέα και η σχέση μας με το Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο είναι άψογη και τον ευχαριστούμε για την σημαντική βοήθεια που μας παρέχει. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά βοηθό δημάρχου σε εκκλησιαστικά ζητήματα.  Συμμετέχουμε και συμβάλλουμε  ενεργά  στην ανοικοδόμηση  του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου της Κάτω Αχαΐας και μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πατέρα Απόστολο και το  εκκλησιαστικό συμβούλιο αποφασίστηκε οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να συνδράμουν και να βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους  στην ανέγερση του Ναού αλλά και να  παρθούν πρωτοβουλίες σχετικά με την οικονομική ενίσχυση για την αποπεράτωση του Ναού. ( π.χ. χορηγίες, έρανος κ.α. )
 • Συνδιοργανώσαμε  επιστημονική ημερίδα για τα τριακόσια (300) χρόνια από τη γέννηση του «Κοσμά του Αιτωλού».
 • Επισκεφθήκαμε το   όρος  «Σκόλις», στην περιοχή του Σαντομερίου, της  Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας.  Το συγκεκριμένο όρος «πρωταγωνίστησε» την εποχή των βυζαντινών χρόνων αφού εκεί στεγάζονταν τα θερινά ανάκτορα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Περιβάλλον- Υγεία

 • Συναντήσαμε την ηγεσία και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ και συζητήσαμε για τρόπους εξοικονόμησης  ενέργειας και καλύτερης διαχείρισης αλλά και την καλύτερη προετοιμασία  των  μελετών σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014 -2020.
 • Συναντηθήκαμε με το διοικητικό συμβούλιο της  ΣΕ.ΒΙ.ΠΑ και ανταλλάξαμε απόψεις για ζητήματα και παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στην Βιομηχανική Περιοχή. Μέσα από αυτή την συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στη Δημοτική Αρχή να ενθαρρύνει μόνο επιχειρηματικές δραστηριότητες που σέβονται απόλυτα το περιβάλλον και τον άνθρωπο και έχουν  την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
 • Λατομεία Αράξου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του διαφωνεί με τη λατομική δραστηριότητα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Αράξου για οποιοδήποτε έργο σκοπό η δραστηριότητα.  Μοναδική παράταξη προεκλογικά που στο πρόγραμμά της αναφερόταν στην διακοπή της δραστηριότητας  των λατομείων  ήταν η «Συνεργασία Δυμαίων Πολιτών»
 • Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα. Στην πρώτη συνέντευξη του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας ξεκαθαρίστηκε ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα  δεν θα δεχθεί τα σκουπίδια της Πάτρας.  Επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο με νέα του απόφαση  επικαιροποίησε  τις  αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων που ήταν κάθετες και ξεκάθαρες σχετικά με την λειτουργία και την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα.
 • Έχουν γίνει συζητήσεις και δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξεύρεση χώρου Σ.Μ.Α.
 • Συναντηθήκαμε με την ηγεσία του υπουργείου υγείας και ζητήσαμε τόσο την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας του Κέντρου Υγείας της Κάτω Αχαΐας όσο και τη στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υποδομές

 • Ενταχθήκαμε στο «Σύμφωνο Δημάρχων». Η προσχώρηση στο σύμφωνο δημάρχων είναι το βήμα που θα δώσει την ώθηση για την επέκταση της δημοτικής αρχής σε χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν του ΕΣΠΑ ( EEEF, ELENA  Ορίζοντας 2020 ) που προς το παρόν τα εκμεταλλεύονται δήμοι άλλων Ευρωπαϊκών χωρών καθώς  έχουν  την απαραίτητη τεχνογνωσία.
 • Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον υπουργό υποδομών και ζητήσαμε επιτακτικά από υπηρεσιακούς παράγοντες που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα   την αφαίρεση του σταθμού διοδίων αλλά και σημαντικές βελτιώσεις και παρεμβάσεις στην υπό κατασκευή «Ολυμπία οδό».
 • Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση του προαστιακού  στην Κάτω Αχαΐα. Ένα έργο πνοής που θα αναβαθμίσει την Πόλη μας και θα εκμηδενίζει την απόστασή της από την Πάτρα.
 • Πραγματοποιήσαμε καταχώρηση σε αθηναϊκό περιοδικό  διαφημιστικού σποτ για την ανάδειξη της τουριστικής περιοχής και ζώνης του δήμου.
 • Πραγματοποιήσαμε καταχώρηση σε αθηναϊκό περιοδικό για το Πολιτικό Αεροδρόμιο του Αράξου για την περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίησή του.
 • Πραγματοποιήσαμε ημερίδα στην Κάτω Αχαΐα, με ομιλητές τόσο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πατρών όσο και εξειδικευμένα στελέχη με σκοπό να ενημερώσουν τους επαγγελματίες της περιοχής για να νέα δεδομένα και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στους κλάδους  τους αντίστοιχα.
 • Συμμετείχαμε στο Forum ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος με περίπτερο αφιερωμένο στους οινοποιούς του δήμου  και πραγματοποιήθηκε  ομιλία του δημάρχου  για την σύνδεση Κύπρου – Πάτρας μέσω του  Πολιτικού Αεροδρομίου Αράξου.
 • Έχουμε  άριστη  συνεργασία  τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και τον  Αντιπεριφερειάρχη  Αχαΐας αλλά και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής  και παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη των υπό κατασκευή έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, όπως την ανάπλαση της Κάτω Αχαΐας αλλά και τα σχολικά συγκροτήματα της  Κάτω Αχαΐας, των Λουσικών  και του Λάππα, τα οποία θα ολοκληρωθούν με  τη νέα χρονιά.
 • Επισκεφθήκαμε όλα τα σχολικά συγκροτήματα και καταγράψαμε τις ελλείψεις και τις επισκευές που χρειάζονται. Προγραμματίσαμε τις ημέρες των  χριστουγεννιάτικων διακοπών να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές και χρωματισμοί. Είδη οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και με το άνοιγμα των σχολείων θα έχουν ολοκληρωθεί.

 

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο  τα τεύχη δημοπράτησης των ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα LEADER του Άξονα 4  και οδεύουν προς υλοποίηση.

 • «Βελτίωση υφιστάμενου κτιρίου (μεγάλο παλάτι του Βασιλιά) για τη μετατροπή σε μουσείο λαογραφικής – πολιτιστικής κληρονομιάς στην Δ.Κ. Μετοχίου, της Δ.Ε. Λαρίσου του δήμου Δυτικής Αχαΐας».
 • «Βελτίωση υφιστάμενου κτιρίου για τη δημιουργία χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Τ.Κ. Σαγαιίκων, της Δ.Ε. Μόβρης του δήμου Δυτικής Αχαΐας».
 • «Αναβάθμιση, βελτίωση και σήμανση δικτύου μονοπατιών και αξιοθέατων στην Τ.Κ. Πετροχωρίου της Δ.Ε. Δύμης, Τ.Κ. Αγ. Νικολάου Σπάτων, Τ.Κ. Πέτα της Δ.Ε. Λαρίσσου και  στην Τ.Κ. Σαντομερίου της Δ.Ε. Ωλενίας του δήμου Δυτικής Αχαΐας».
 • «Ανάπλαση βρυσών στη θέση Κεφαλόβρυσου Πορτών της Δ.Ε. Ωλενίας και στη συνέχεια της οριογραμμής Βελιτσών, Κανδάλου της Δ.Ε. Λαρίσσου του δήμου Δυτικής Αχαΐας με τον Νομό Ηλείας».
 • «Προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου Δυτικής Αχαΐας – δημιουργία λευκώματος και χάρτη».

 Αγροτικός τομέας

 • Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης  και αναθερμάναμε το ζωτικής σημασίας για το δήμο Δυτικής Αχαΐας ζήτημα της επέκτασης της διώρυγας του φράγματος Πηνειού. Παράλληλα ενημερώθηκαν η ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου για την υποχρεωτική παράταση αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Επιπλέον  εξασφαλίσαμε την διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί από στελέχη του υπουργείου, ολοκληρωμένη ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ) 2015 – 2020.
 • Θέλοντας να συμβάλλουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια των  παραγωγών-οινοποιών όσον αφορά την προβολή και την προώθηση των προϊόντων συγκαλέσαμε συνάντηση και συναποφασίσαμε να  θεσπίσουμε  γιορτή κρασιού στο δήμο μας  αλλά και να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία του δήμου τα τοπικά προϊόντα οίνου ώστε να είναι πρόσβασιμα  τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς τουρίστες και επισκέπτες.

      

 Ο.Τ.Α.Δ.

 

 • Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου στο δημοτικό στάδιο της Κάτω Αχαΐας.
 • Υπογράφηκε σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.  για το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για την παροχή υπηρεσιών σε ωφελούμενες γυναίκες για φύλαξη νηπίων για το έτος  εκπαιδευτικό 2014-2015 ».
 • Ήμασταν αρωγοί στην διοργάνωση σχολικών αγώνων χάντμπολ- βόλεϊ  στο κλειστό γυμναστήριο σε συνεργασία με το γραφείο φυσικής αγωγής.
 • Ενταχτήκαμε στο πρόγραμμα Kids athletics.

Δ.Ε.Υ.Α.Δ.

 

 • Πραγματοποιηθήκαν και συνεχίζονται καθαρισμοί δεξαμενών ύδρευσης στην επικράτεια του δήμου.
 • Πραγματοποιείται καθαρισμός φρεατίων και πλύσιμο αγωγών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου ομβρίων.
 • Εκτελούνται έργα αποκατάστασης αγωγών ύδρευσης με χρόνιο πρόβλημα φραξίματος λόγω αλάτων.
 • Έχουν προγραμματισθεί έργα αποχέτευσης στη Δημοτική Ενότητα Δύμης.
 • Έχει προγραμματιστεί η ανόρυξη γεωτρήσεων σε δημοτικές ενότητες που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα με την ύδρευση.

 

Πρόεδροι Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων

 

 • Σύμμαχοί μας σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα είναι οι  πρόεδροι των χωριών μας.  Γι’ αυτό και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με όλους τους προέδρους κάναμε σαφές ότι αν ο ένας πνεύμονας της τοπικής κοινωνίας είναι η Δημοτικοί Αρχή τότε ο άλλος πνεύμονας είναι ο πρόεδρος του χωριού. Από την πρώτη στιγμή η συνεργασία μας,  με την πλειοψηφία των προέδρων, είναι άψογη και αποτελεσματική. Έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό, το βάψιμο, τον καλλωπισμό,  και το νοικοκύρεμα των πρώην κοινοτικών γραφείων με σκοπό να δημιουργηθεί ένας χώρος χρηστικός, λειτουργικός και φιλικός προς τον δημότη, που θα μας επιτρέψει να αποκεντρώσουμε υπηρεσίες( π.χ.  ο ανταποκριτής του Ο.Γ.Α. να επισκέπτεται κάποιες ημέρες τα χωριά ) και να  παραχωρήσουμε περαιτέρω αρμοδιότητες και ευθύνες -αναβαθμίζοντας τον – στον πολυτιμότερο συνεργάτη της Δημοτικής Αρχής , τον Πρόεδρο του Χωριού.

Λειτουργία  Δημοτικού  Συμβουλίου

Το ανώτατο όργανο του Δήμου έχει πραγματοποιήσει δώδεκα (13)  συνεδριάσεις  και έχουν ληφθεί  εκατόν τριάντα (130)  αποφάσεις. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου συζητώντας αρκετά τα θέματα που έρχονται προς ψήφιση, «παιδευόντας τα»,  και ύστερα από την σύνθεση διαφορετικών απόψεων  να οδηγούμαστε πάντοτε στην πιο σωστή λύση. Άλλωστε όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποτελεί παλαίστρα ιδεών και όχι πεδίο προσωπικής αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης.

Όντως υπάρχουν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολιτεύσεως τόσο της Ελάσσονος όσο και της Μείζονος που βλέπουν το Δημοτικό Συμβούλιο ως παλαίστρα ιδεών με ορθή αντιπαράθεση πολιτικών επιχειρημάτων και άσκηση γόνιμου διαλόγου, όμως υπάρχουν και ορισμένοι  που  ποινικοποιούν  την πολιτική διαδικασία και ξεχνιούνται αγορεύοντας θεωρώντας την αίθουσα δικαστήριο ενώ δεν λείπουν και  οι  «Φωνασκούντες» και οι «Ξερόλες» που βλέπουν τα πράγματα στατικά και όχι δυναμικά.

Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι οι Ο.Τ.Α είναι ζωντανοί οργανισμοί, βελτιώνονται, ωριμάζουν και εξελίσσονται.

Έχει δίκιο ο θυμόσοφος λαός που λέει: «Τα γέρικα άλογα δεν αλλάζουν περπατησιά».

Είναι διαφορετικό να έχεις διατελέσει δήμαρχος την περίοδο των παχιών αγελάδων   1994 – 2010  με τη σημερινή περίοδο που η χώρα περνάει την ισχυρότερη, οικονομική, κοινωνική, θεσμική και πολιτική κρίση.

Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι Δημοτικός Άρχοντας την εποχή που η Δ.Ε.Η.  πραγματοποιούσε συνδέσεις παροχών ρεύματος με την σημερινή περίοδο που η ΔΕΔΔΗΕ καθημερινά διακόπτει δεκάδες παροχές με αποτέλεσμα να  συσσωρεύονται οι συνδημότες μας στο γραφείο του δημάρχου ζητώντας λογικά την παρέμβασή του και βοήθειά του.

Δεν έχει καμία σχέση η διοίκηση ενός «Καποδιστριακού» δήμου με τη διοίκηση, τη λειτουργία και το όραμα  του δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Είναι άλλο να έχεις ασκήσει διοίκηση σε έναν δήμο ο όποιος αποτελεί σήμερα  Δημοτική Ενότητα «Καλλικρατικού» δήμου και άλλο να διοικείς και να οραματίζεσαι το δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των ημερών μας είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια και προέχει το καλό του Έθνους και της Πατρίδας και η Ενότητα  για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες  και καλό θα ήταν αυτοί που διετέλεσαν στο παρελθόν Δημοτικοί Άρχοντες να είναι πιο προσεκτικοί, πιο συναινετικοί, πιο σεβαστικοί, πιο σώφρονες και να μην θέτουν ως πρωταρχικό και μοναδικό τους στόχο την πόλωση και την αντίδραση με  άστοχες τοποθετήσεις  μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Ο δήμος μας αποτελεί κομμάτι της χώρας, όπως έχει προαναφερθεί, και έχει ανάγκη την συναίνεση όσο ποτέ. Άλλωστε η θητεία είναι πενταετής και εκ των πραγμάτων υπάρχει άφθονος χρόνος να ασκηθεί δημιουργική και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων