Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα» με θέμα τις Αλυκές στη Δυτική Αχαΐα. Το γνωστό ψαροχώρι απόκτησε ήδη τη καταγεγραμμένη ιστορία του που είναι μια εντυπωσιακή αναδρομή στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας Δυτικής Αχαΐας με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Δήμου και σ’ αυτό γράφουν ο αρχιτέκτονας Γρηγόρης Κουτρόπουλος, ο ιστορικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος, η αρχαιολόγος Ελένη Σιμώνη, ο καθηγητής Βιολογίας Βαγγέλης Τζανάτος, ο δασολόγος Κυριάκος Τσίπης και ο ιστορικός Βασίλης Χρονόπουλος, ενώ η επιμέλεια της έκδοσης είναι των Παπαγιαννόπουλου-Σιμώνη. Οι σύγχρονες φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκδοση είναι του Βασίλη Ζωγόπουλου.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο στις παρακάτω ενότητες:

Το φυσικό περιβάλλον στις Αλυκές, η ιστορία και η αρχαιολογία στις Αλυκές μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα, χάνια και σταθμοί του εμπορικού δρόμου στη γειτονιά των Αλυκών, η αλιεία στις Αλυκές υπό το πρίσμα της ελληνικής αλιείας, η δημιουργία του οικισμού των Αλυκών, ο γενεαλογικός πίνακας των απογόνων Μιχαήλ και Ρόϊδως Καρρά, η αλιευτική δραστηριότητα: άνθρωποι και τέχνες της θάλασσας και η ζωή στη στεριά. Η έκδοση συνοδεύεται από μια σειρά παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη ζωή των ανθρώπων στις Αλυκές.

Πρόκειται για μια εξαιρετική καταγραφή που διατρέχει ολόκληρη την πορεία του οικισμού από την πρώτη εγκατάσταση σ’ αυτόν μέχρι τις ημέρες μας. Πρόκειται για μια σημαντική των αλυκών που διαθέτουν πλέον τη γραπτή αποτύπωση όχι μόνο της διαδρομής τους αλλά και της συλλογικής μνήμης τους.

«Υποδεχθήκαμε με ικανοποίηση την έκδοση του βιβλίου για τις Αλυκές» τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Η συστηματική μελέτη και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα και μαζί μια σημαντική προτεραιότητα για το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα πραγματικά κρίσιμο ζήτημα αφού, μεταξύ άλλων, η επίγνωση της διαδρομής μας αποτελεί το στέρεο έδαφος για να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον».

(Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκών Αγλαΐα Μπιτούνη με το βιβλίο για τις Αλυκές)

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εργασιών 17.05.2022

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – 17/05/2022 Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αποκομιδή Απορριμάτων (βάση προκαθορισμένου

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εργασιών 16.05/2022

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – 16/05/2022 Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αποκομιδή Απορριμάτων (βάση προκαθορισμένου

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων