Μυλωνάς: Πιστή τήρηση της νομιμότητας χωρίς εκπτώσεις και παζαρέματα

Την κατηγορηματική του επιλογή να υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την τήρηση της νομιμότητας σε ότι αφορά το ωράριο κοινής ησυχίας σε σχέση με τους τσιγγάνικους γάμους υπογραμμίζει σε σημερινή (6/5) συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολιτεία» ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Με ευθεία τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα, αναλύοντας το κοινωνικό φαινόμενο των υπαίθριων εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι ρομά στην Κάτω Αχαΐα και τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό αλλά και πολιτικό.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Αντιμετωπίζουμε στην Αχαγιά αλλά και αλλού ένα χρόνιο, κοινωνικό πρόβλημα με βαθιές ρίζες που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πόλη αλλά και γενικότερα! Ως κοινωνικό πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο στην αντιμετώπισή του. Ένα πρόβλημα που αναστατώνει την πόλη με την ηχητική όχληση, δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού κλείνουν δρόμοι και δημιουργεί εντάσεις και ερωτηματικά μεταξύ των δημοτών τέτοια που αποδομούν τους θεσμούς της πολιτείας στη συνείδησή τους και δημιουργούν παράλληλα την αίσθηση της αδυναμίας επέμβασης ή και της σύμπραξης των θεσμών αυτών, αστυνομία, δικαιοσύνη, δημοτική αρχή κλπ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά!

Το ζήτημα αυτό είναι πολυπαραγοντικό και με πολλά δυστυχώς «θύματα» πίσω από αυτό το έθιμο! Πρώτα και στην καρδιά του προβλήματος είναι «οι νεόνυμφοι», αυτά τα παιδιά των 12-15 ετών που αντί να μεγαλώνουν ως παιδιά καλούνται να ακολουθήσουν το ρόλο των συζύγων. Δεν μπορώ και δεν θέλω να χαρακτηρίσω έθιμα και παραδόσεις συμπολιτών αλλά αυτό το γεγονός, το να αποφασίζουν δυο οικογένειες να παντρέψουν δυο μικρά παιδιά, είναι εγκληματικό!

Το επόμενο ζήτημα είναι το σχετικό γλέντι και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη! Μπορούν οι συντοπίτες μας αυτοί ν α διασκεδάσουν όπως γίνεται από όλους μας σε ανάλογα γεγονότα χωρίς προβλήματα, να κάνουν τους γάμους τους σε κέντρα εκδηλώσεων, (αρκετοί από τους συμπολίτες μας αυτούς το κάνουν), υπάρχουν οικονομικά και ακριβά τέτοια μαγαζιά στην περιοχή μας, ή στα σπίτια τους ακολουθώντας τους κανόνες της αγαστής συμβίωσης με τους συμπολίτες τους!

Αντί αυτού προτιμούν τον γνωστό υπαίθριο τρόπο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, μη υπολογίζοντας ότι στην πόλη υπάρχουν ηλικιωμένοι, ασθενείς, εργαζόμενοι και μαθητές που ξεκινούν τον μεγάλο αγώνα στις πανελλαδικές εξετάσεις και χρειάζονται ηρεμία και ξεκούραση! Προτιμούν να παρατυπούν δημιουργώντας έτσι προβλήματα ομαλής συμβίωσης.

Το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό! Ο σίγουρος δρόμος για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι ο δρόμος της εκπαίδευσης και της παιδείας. Πρέπει όλα αυτά τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με συγκεκριμένες διαδικασίες και έλεγχο. Πέραν αυτού θα πρέπει η πολιτεία να παράσχει γενικότερα στους Ρομά, συνεχώς στήριξη και παροχές υπό αυστηρό έλεγχο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική τους ένταξη με απόλυτο σεβασμό στα ήθη, έθιμα και τις ιδιαιτερότητες τους.

Όλα αυτά απαιτούν μακροχρόνια προγράμματα που θα ακολουθούνται με συνέπεια από όλους. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν λαϊκισμοί, μικροπολιτικές και πολιτικά κόστη γιατί όλα αυτά τα πληρώνει η κοινωνία μας! Παράλληλα με αυτά απαιτείται συνεχής διάλογος αλλά και εφαρμογή των νόμων στην καθημερινότητα.

Εμείς σαν δημοτική αρχή έχουμε ξεκάθαρη άποψη και δεν μπαίνουμε σε δεύτερες σκέψεις και άλλες πολιτικάντικες συμπεριφορές! Αγωνιζόμαστε να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας αυτοί ότι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της πολιτείας και να λειτουργούν στα πλαίσια αυτά! Ως δημοτική αρχή δεν παίζουμε με αυτό το ζήτημα, δεν διαπραγματευόμαστε στις εκλογές ψήφους, δεν νταντεύουμε κανέναν, ούτε κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Χθες τρεις αντιδήμαρχοί μας ξενύχτησαν στο αστυνομικό τμήμα της Κ. Αχαΐας για αυτό το ζήτημα!

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αστυνομία για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε! Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το άμεσο βήμα για όλα όσα έγιναν χθες είναι η μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα και ένα εντονότατο διάβημα στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας και στο Υπουργείο.

Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο να αλλάξει αυτή η κατάσταση γιατί πίσω από αυτό το γεγονός ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι που θα στραφούν εναντίον αυτής της γειτονιάς. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ατιμωρησίας, της αδυναμίας του κράτους να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρθηκε, πλήρης απαξίωση των θεσμών στα μάτια του πολίτη και κυρίως ενθάρρυνση όλων εκείνων που με τις παράνομες πράξεις τους μπορούν να μετατρέψουν τη πόλη σε μια πόλη άνδρο παρανομίας και ανομίας.

Εμείς ως δημοτική αρχή δεν θα το επιτρέψουμε ούτε μπαίνουμε σε πολιτικάντικες λογικές και συναλλαγές του παρελθόντος που γιγάντωσαν το ζήτημα αυτό. Σταθερά και με σεβασμό στην κοινωνία των τσιγγάνων παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τον εαυτό της και μέσα από την διαφορετικότητα να συμβιώνει αρμονικά».

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων