Μυλωνάς: Η έλλειψη εργατικών χεριών και η καλοκαιρία κατάστρεψαν σημαντικό μέρος του καρπού στις Ελιές

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Η έλλειψη εργατικών χεριών καθυστέρησε τη συγκομιδή με αποτέλεσμα οι αμάζευτες ελιές να υφίστανται σοβαρές προσβολές από γλοιοσπόριο και γίνονται ακατάλληλες για ελαιοποίηση. Το πρόβλημα απόκτησε ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις εξ αιτίας της ασυνήθιστης για την εποχή καλοκαιρίας που επιτάχυνε την καταστροφή του καρπού πάνω στα δέντρα. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν οι ελιές αμάζευτες και οι καλλιεργητές να υφίστανται σοβαρές απώλειες εισοδήματος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο επειδή, μέχρι στιγμής, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τις καταστροφές από το γλοιοσπόριο.

«Οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα. Ζητάμε να επισκεφθούν την περιοχή μας κλιμάκια του ΕΛΓΑ και να συντάξουν τις εκθέσεις από τις αυτοψίες τους για την έκταση της ζημιάς. Στη συνέχεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για την αποζημίωση των πληγέντων».

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος στην ίδια του δήλωση υπογράμμισε δύο ακόμα διαστάσεις του προβλήματος: «Εκτός από την επείγουσα ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες έχουν εμφανιστεί δύο ακόμα σοβαρά προβλήματα. Πρώτον, η έλλειψη εργατικών χεριών που αφενός άφησε τις ελιές αμάζευτες και παράλληλα εκτίναξε το εργατικό κόστος και άρα το καλλιεργητικό κόστος. Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου και του τρέχοντος Ιανουαρίου που διευκόλυνε την προσβολή του ελαιοκάρπου» υπογράμμισε ο Σπύρος Μυλωνάς και κατέληξε τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα σύνολο προβλημάτων που καθιστούν ζοφερό το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής και απαιτούν συνδυασμένες και σοβαρές παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας».

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων