Η δράση στέφθηκε με αξιοσημείωτη προσέλευση, καθώς 51 πολίτες έλαβαν μέρος με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πρότζεκτ της δράσης στην πλατφόρμα Επιστήμης των Πολιτών iNaturalist καταχωρήθηκαν γύρω στις 300 παρατηρήσεις ειδών, απεικονίζοντας περίπου 90-100 διαφορετικά είδη.
Αρχικά, έγινε εκπαιδευτική ενημερωτική ομιλία για την παρουσίαση της “Επιστήμης των Πολιτών” και γνωριμία με την εφαρμογή Επιστήμης των Πολιτών iNaturalist. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. παρουσίασαν τους οικοτόπους του Εθνικού Πάρκου, μίλησαν για τα είδη χλωρίδας και πανίδας και διέθεσαν ενημερωτικό υλικό. Ακολούθησε εξερεύνηση του Δάσους Στροφυλιάς και της Λιμνοθάλασσας Προκόπου από τους πολίτες με φωτογράφιση των ειδών χλωρίδας και πανίδας και καταχώρησή τους στην πλατφόρμα iNaturalistGR. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ορνιθοπαρατήρηση στη Λιμνοθάλασσα Προκόπου με τα τηλεσκόπια της Μονάδας Διαχείρισης. Η δράση στηρίχθηκε από την εθελοντική ομάδα του Project Κα.Πα., που προχώρησε σε καθαρισμό σκουπιδιών στην περιοχή, από την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και το Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο πλαίσιο του προγράμματος obSERVING NATURE. Το πρόγραμμα obSERVING NATURE υλοποιείται με την υποστήριξη της WWF Ελλάς και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για τη διαφύλαξη των εμβληματικών ειδών της Μεσογείου στην Ελλάδα μέσα από τη συμμαχία 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή».