Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 η Ημερίδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

 

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κάτω Αχαΐας , έλαβε χώρα η Ημερίδα με θέμα « Αρχαιολογικοί χώροι & μνημεία του Δήμου Δυικής Αχαΐας» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και με την οποία σηματοδοτήθηκε η λήξη του Φεστιβάλ Δύμαια 2016.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν 7 αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Αχαΐας, όπου ο καθένας αναφέρθηκε όχι μόνο στα πολυπληθή και διαφορετικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στην επικράτεια του Δήμου αλλά και ανέλυσαν την εξέλιξη και δημιουργία τους ανά τους αιώνες.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής με τους αρχαιολόγους να μιλούν για ξεχωριστές χρονικές περιόδους από την παλαιότερη στην πιο πρόσφατη:

  1. κ. Μιχάλης Γκαζής – Αρχαιολόγος ΕΦΑ Αχαΐας: Τείχος Δυμαίων, 5.500 χρόνια ιστορίας.
  2. κ. Ιωάννης Μόσχος – Αρχαιολόγος ΕΦΑ Αχαΐας: Το Προϊστορικό νεκροταφείο στις Πόρτες Αχαΐας .
  • κ. Κωνσταντίνος Φίλης – Αρχαιολόγος ΕΦΑ Αχαΐας: Νέα Αρχαιολογικά ευρήματα από τα Λουσικά και τον Πολύλοφο Σαντομερίου.
  1. κα Βασιλική Τσακνάκη- Αρχαιολόγος ΕΦΑ Αχαΐας:  Επαλληλία Δύμης- Κάτω Αχαΐας, αρχαιότητες και αστική ανάπτυξη.

 

  1. κα Γεωργία Αλεξοπούλου – Αρχαιολόγος & Τμηματάρχης ΕΦΑ Αχαΐας: Η ζωή και ο θάνατος στη Δύμη. Ανασκαφή ταφικών συνόλων.
  2. κ Βασίλειος Αργυρόπουλος – Αρχαιολόγος ΕΦΑ Αχαΐας: Νέα δεδομένα για την οργάνωση του χώρου στην Δυτική Αχαΐα.
  • κα Αναστασία Κουμούση– Αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΕΦΑ Αχαΐας: Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Δυτικής Αχαΐας.

 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας εξήρε την συνεργασία του Δήμου και της ΕΦΑ Αχαΐας και ιδιαίτερα τόνισε τις άψογες σχέσεις με την Διευθύντρια της ΕΦΑ Αχαΐας κα Αναστασία Κουμούση, μάλιστα στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευχαρίστησε την κα Κουμούση για την σημαντική της προσφορά στην προβολή και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Η κα Κουμούση από την πλευρά της ανακοίνωσε την μείζονος σημασίας εξέλιξη για την αρχαιολογική παρακαταθήκη του Δήμου, καθώς αναφέρθηκε στην αναστήλωση του  βυζαντινού ναού  του Αγίου Δημητρίου Μπάδα, κοντά στο Πετροχώρι που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές μετά τον σεισμό του 2008 που έπληξε την περιοχή, ο οποίος σήμερα μετά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η υπηρεσία έχει συντηρηθεί και η πλήρης αναστήλωσή του σύμφωνα με την δήλωση της Διευθύντριας θα έχει ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια για να αποτελέσει προορισμό θρησκευτικού προσκυνήματος.

Ο Δήμαρχος στον επίλογο της εκδήλωσης αναφέρθηκε πως με την βοήθεια της ΕΦΑ Αχαΐας, θα τυπωθεί χάρτης με τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του Δήμου ενώ στο μέλλον στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δύμαια θα διοργανωθούν και επισκέψεις – ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του Δήμου.

Στο τέλος απονεμήθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι στους αρχαιολόγους για την συμβολή στην διοργάνωση της ημερίδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιώτατος πάτερ Απόστολος (πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας της Κάτω Αχαΐας), ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Ραυτακόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΥΑΔ Δυμαίων κ. Σπυρίδων Τραχάνης, η Πρόεδρος της ΚΕΔΔΥ κα Πατρούλα Κοκκίνη, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παν/της Κουνάβης, η υποστράτηγος της Ε.Α & πολιτευτής της Ν.Δ κα Ευσταθία Γιαννιά, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φεσσιάν,ο διοικητής ΑΤ Κ.Αχαΐας κ. Ηλίας Σταθόπουλος,  η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ισμήνη Καββαλάρη, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου  Δύμης κ. Νικόλαος Τσώκος, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νος Σερέτης , πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και Οργανισμών, εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της ΕΦΑ Αχαΐας και πλήθος κόσμου.

 

5 DSC_018243DSC_0189DSC_0193DSC_0190DSC_0198

 

τις φωτογραφίες από την εκδήλωση μας παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο ο κ. Ελευθέριος Στεφανίδης 

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων