Κώστας Ταπεινός: Στη μάχη της Πολιτικής Προστασίας

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Γνώμη» και στη δημοσιογράφο Μαρία Ορφανού παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Κώστας Ταπεινός στην οποία μιλάει για τα προβλήματα του τομέα του αλλά και για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Την Πολιτική Προστασία των Δήμων τη θυμόμαστε εκτάκτως. Όταν έχουμε πλημμύρες και χιόνια κι όταν έχουμε πυρκαγιές και καιγόμαστε. Τότε την ψάχνουμε, συνήθως την κατηγορούμε κι αμέσως μετά την ξεχνάμε.

Για τα προβλήματα αυτά, και όχι μόνο αυτά, συζητήσαμε με τον Κώστα Ταπεινό, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας και πρόσωπο με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που τα τελευταία χρόνια ζει ανάμεσα σε φωτιές και πλημμύρες.

  • Κύριε Ταπεινέ, ζήσατε την προηγούμενη χρονιά, ως αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, χρονιά σοβαρές δυσκολίες με τις πλημμύρες που χτύπησαν το Δήμο σας.

«Είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια ζήσαμε τραγικές στιγμές. Οι καταστροφές που σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν. Στις μεγάλες πλημμύρες της περσινής χρονιάς δοκιμαστήκαμε σκληρά και σε μεγάλο βαθμό ανταποκριθήκαμε».

  • Πως το λέτε αυτό όταν σημειώθηκαν τόσο εκτεταμένες καταστροφές;

«Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χρειάστηκε να κάνουμε, σε αρκετές περιπτώσεις, απεγκλωβισμούς συνδημοτών και ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Από εκεί και έπειτα αναπτύχθηκαν εκατοντάδες σωστικές παρεμβάσεις για την παροχέτευση των νερών της πλημμύρας σε μεγάλη έκταση του Δήμου. Δουλέψαμε σκληρά, μέρα και νύχτα, για να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού, τις καταστροφές και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε».

  • Τώρα είστε σε φάση προετοιμασίας για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν…

«Για όλους είναι η καλοκαιρινή σεζόν αλλά για εμάς είναι η αντιπυρική περίοδος»

  • Τι μέτρα έχετε πάρει για τον κίνδυνο να έχουμε φωτιές;

«Πρώτα-πρώτα βγάλαμε έγκαιρα τις εργολαβίες για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών. Μέχρι το τέλος Μαΐου οι αντιπυρικές ζώνες θα έχουν καθαριστεί ώστε να είναι σε θέση να παίξουν το ρόλο τους. Παράλληλα στην υδροφόρα των 22 τόνων νερού, που την είχαμε μόνο για τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων, προσθέσαμε μηχανισμό εκτόξευσης νερού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πυροσβεστικό όχημα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητές μας. Προχωράμε επίσης στη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών και γενικά προσπαθούμε να έχουμε όλα τα προληπτικά μέσα που θα μας επιτρέψουν μια καλή ανταπόκριση αν τυχόν αντιμετωπίσουμε φωτιές».

  • Αισθάνεσθε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια;

«Όχι βέβαια. Τόσο για την πρόληψη όσο και για την έγκαιρη κατάσβεση μιας φωτιάς καθοριστικό ρόλο παίζει η ετοιμότητα των δημοτών αλλά και των εθελοντών καθώς και η συνεργασία όλων των συναρμόδιων που είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, οι Ένοπλές Δυνάμεις, η Περιφέρεια, οι ιδιώτες με το δικό τους εξοπλισμό και φυσικά ο Δήμος. Παράλληλα είναι καταλυτική η συνεργασία και ο συντονισμός με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ όλων αυτών των πλευρών παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φωτιάς».

  • Στο μεταξύ όμως έχει αρχίσει να ανάβει και η προεκλογική φωτιά. Τι λέτε γι’ αυτήν;

«Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής αν κυλούσε το φετινό καλοκαίρι χωρίς να καεί ούτε τετραγωνικό μέτρο στο Δήμο μας. Είναι οι αληθινές φωτιές αυτές που με απασχολούν και όχι οι προεκλογικές με τις οποίες θα ασχοληθώ όταν έλθει η ώρα τους. Δεν τρέχουμε να σβήσουμε μια φωτιά πριν αυτή ανάψει».

  • Ωστόσο συμμετέχετε στη δημοτική αρχή και συνεπώς φέρετε μερίδιο τόσο για τα καλά όσα και για τα στραβά της.

«Ασφαλώς και συμμετέχω και βεβαίως αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μου αναλογούν. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι θεωρώ επιτυχημένη την δημοτική αρχή του Δήμαρχου Σπύρου Μυλωνά και σημαντικό το έργο που έχει παραχθεί καθώς και αυτό που είναι προς υλοποίηση. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι η δημοτική αρχή έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό της και από αυτήν εξαρτάται τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές».

  • Τι εννοείτε;

«Εννοώ ότι αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά και με όρεξη, θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας που είναι να κερδίσουμε τις εκλογές και να έχουμε μια δεύτερη θητεία με δήμαρχο το Σπύρο Μυλωνά».

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων