Καθημερινός αγώνας για τη διαχείριση του πιο πολύτιμου αγαθού

«Για εμάς, στη ΔΕΥΑΔ, κάθε ημέρα είναι ένας αγώνας να διαχειριστούμε ότι πολυτιμότερο μας έδωσε η φύση, το νερό» αναφέρει σε δήλωσή του πρόεδρος της Επιχείρησης Τάκης Κουνάβης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η πλήρης δήλωση Κουνάβη έχει ως εξής:

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια ημέρα Νερού. Τα υδάτινα οικοσυστήματα αποτελούν κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε με τις αρχές της αειφορίας, ώστε να αποτελούν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Όπως είναι γνωστό από τις έρευνες του ΟΗΕ, πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό στον πλανήτη, ενώ εκτιμάται ότι σε 15 χρόνια περίπου 48 έθνη θα αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, πράγμα που θα επιφέρει τεράστια μετακίνηση πληθυσμού.

Η φετινή 22α Μαρτίου, συμπίπτει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας. Μια εξέλιξη που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθεί, αφού όχι μόνο δεν παραπέμπει στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά στην εμπορευματοποίησή τους. Η διεθνής μάλιστα εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια, έχει αποδείξει πως ακόμη και χώρες που από τη δεκαετία του ’80 ιδιωτικοποίησαν τους οργανισμούς ύδρευσης, απέτυχαν, καθώς διαπιστώθηκε η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, η αποτυχία περιβαλλοντικών στόχων – τη διαχείριση των οποίων είχαν πάρει ιδιώτες – και το ακριβό, μη προσιτό νερό στους πολίτες.

Η ΔΕΥΑΔ είναι η αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση που διαχειρίζεται το νερό. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται καθημερινή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες της.

Εκσυγχρονίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της, ψηφίστηκε νέα τιμολογιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, αφού για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινωνικό τιμολόγιο. Εγκαταστάθηκε νέο σύστημα καταμέτρησης κατανάλωσης. Η εκκίνηση της λειτουργίας του φράγματος του Πείρου και τα έργα σύνδεσης του φράγματος με το δίκτυο που πραγματοποίησε η ΔΕΥΑΔ, μας επιτρέπουν ήδη να παρέχουμε αδιάκοπα ποιοτικά ελεγμένο νερό σε αρκετά τοπικά διαμερίσματα.

Μπροστά μας έχουμε όμως, πολλές προκλήσεις. Η επέκταση του φράγματος σε περισσότερα τοπικά διαμερίσματα, ο έλεγχος της ποιότητας του νερού, ο περιορισμός απωλειών των υδάτινων πόρων και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΔ, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η ΔΕΥΑΔ αντιμετωπίζει την καθημερινότητα, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και αυτό που της λείπει, δεν είναι να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες της, αλλά η ενίσχυσή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Για εμάς στη ΔΕΥΑΔ κάθε ημέρα είναι ένας αγώνας να διαχειριστούμε ότι πολυτιμότερο μας έδωσε η φύση, το νερό!

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων