Η άρδευση από το φράγμα του Πηνειού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο από το Σπύρο Μυλωνά

Το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου (Regional Growth Conference) προτίθεται να αξιοποιήσει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς προκειμένου να αναδείξει για μια ακόμα φορά το υδατικό πρόβλημα του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας και την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου άρδευσης από το φράγμα του Πηνειού.

«Όποιο κριτήριο κι αν λάβουμε υπόψιν, το υδατικό πρόβλημα του κάμπου μας είναι μακράν το σημαντικότερο. Χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης απειλούνται με ερημοποίηση και χιλιάδες καλλιεργητές κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τη γη τους» ανέφερε ο Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν να απειλούμεθα με καταστροφή από την έλλειψη νερού και λίγα χιλιόμετρα μακριά τα νερά να χύνονται στη θάλασσα. Θα παρουσιάσω στο συνέδριο το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και δεν θα πάψω να μάχομαι για την επίλυσή του» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Τα βασικά δεδομένα του προβλήματος έχουν ως εξής:

Ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας έχει έκταση περίπου 190 τετρ. χιλιομέτρων και μια μεγάλη παράδοση σε επιτυχημένες αγροτικές καλλιέργειες. Οι ανάγκες σε νερό για όλες τις χρήσεις (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική, κ.α.) της περιοχής υπολογίζονται σε περίπου 60 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Μέχρι σήμερα η κάλυψη αυτών των αναγκών γίνεται με χιλιάδες γεωτρήσεις που αντλούν από βάθη που ξεκινούν από 100 και φτάνουν στα 300 μέτρα. Τα διαθέσιμα για άντληση νερά ποσοτικά μειώνονται συνεχώς και ποιοτικά εμφανίζουν υφαλμύρωση και υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων.

Η μοναδική λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του έργου επέκτασης της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος Πηνειού. Ο ταμιευτήρας του φράγματος καλύπτει πλήρως τις ανάγκες στην Ηλεία και παρουσιάζει περίσσεια νερού της τάξης των 90 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως. Οι ανάγκες του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας εκτιμώνται στα 36 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Οι ποσότητες αυτές σήμερα υπάρχουν και καταλήγουν στη θάλασσα.

Τέλος η επέκταση της διώρυγας δεν είναι ένα νέο έργο αλλά ολοκλήρωση ενός παλαιού που παραμένει ημιτελές.

Ταυτόχρονα ο Σπύρος Μυλωνάς θα παρουσιάσει το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου αυτό το έργο να ολοκληρωθεί.

Η παρουσίαση του ζητήματος από το Δήμαρχο θα γίνει το Σάββατο 18/3 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων