Γενικά Στοιχεία Δήμου Δυμαίων

Στα πλαίσια της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρύθμισης του προγράμματος Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε ο  Δήμος ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ.  Ένας δήμος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα που συστάθηκε με το  από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Δύμης ,  Ωλενίας,  Λαρίσσου και Μόβρης.

Η έκταση του νέου Δήμου είναι 572,22 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 31.275 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Κάτω Αχαΐα το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νέου Δήμου ενώ οι κυριότερες κωμοπόλεις του  είναι το Λάππα, η Λακκόπετρα, τα Σαγεϊκα, τα Λούσικα και το Μαζαράκι.

Δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας εξελέγει στις εκλογές του 2010 ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (πρώην Δήμαρχος Δήμου Μόβρης).

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας  σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε την αλλαγή του ονόματος του Δήμου σε ΔΗΜΟ ΔΥΜΑΙΩΝ. Έχει ήδη ακολουθηθεί από τη δημοτική αρχή η διαδικασία που προβλέπεται, ο Δήμαρχος έχει παραστεί σε συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου (ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου.

O Δήμαρχος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει οτι η ονομασία “Δήμος Δυτική Αχαΐας”, δεν αποτελεί παρά έναν απλό γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν αντανακλά την ιστορία και την καταγωγή των κατοίκων του νέου Δήμου, επισημαίνοντας ότι η καταλληλότερη ονομασία είναι “Δήμος Δυμαίων”.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 -31η Αυγούστου 2019  , Δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ήταν ο Χρήστος Γ. Νικολάου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, Δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας είναι ο Σπύρος Ν. Μυλωνάς.