Επιτυχημένα και ενωτικά τα εγκαίνια στα «Δύμαια ’22»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (10/9) τα εγκαίνια στις εκδηλώσεις «Δύμαια ’22» στην Κάτω Αχαΐα. Η τελετή των εγκαινίων περιλάμβανε αγιασμό που τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, χαιρετισμό του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά αλλά και άλλων παραγόντων, χορούς από το χορευτικό σχήμα του Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος» ενώ ακολούθησε περιήγηση στα περίπτερα με τα εκθέματα των τοπικών παραγωγών, όπου κυριαρχούσαν το λάδι, το κρασί και το μέλι.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία και η ενιαία εμφάνιση όλων των δημοτικών παρατάξεων που ομόφωνα εξέφρασαν την στήριξή τους στα «Δύμαια ’22. Τόσο ο χαιρετισμός του Δημάρχου όσο και οι αντίστοιχοι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι Χρήστος Νικολάου και Άγγελος Στεργιόπουλος καθώς και η παρουσία του Φίλιππα Λιάκου, συμβόλισαν ένα κλίμα ενότητας ολόκληρου του Δήμου.

Εκτός από τους παράγοντες του Δήμου, παρέστησαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, η Ευσταθία Γιαννιά, ο Δημήτρης Μπαρμπούνης ενώ διαβάστηκε μήνυμα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελου Τσιγκρή.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στην Δυτική Αχαΐα, σας καλωσορίζουμε στην Κάτω Αχαΐα, στην πρωτεύουσα του Δήμου μας. Σας καλωσορίζουμε σε έναν τόπο προικισμένο με εξαιρετικούς ανθρώπους με μακραίωνα ιστορία. Έναν τόπο ζεστό με πολλές δυνατότητες και προοπτικές.

Είναι μεγάλη η χαρά που ξανασυναντιόμαστε, που μπορούμε και πάλι να ανταλλάσσουμε χαμόγελα και χειραψίες ελεύθερα -με την απαιτούμενη προσοχή βέβαια- αλλά χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που προκάλεσε η πανδημία επί δύο συνεχή χρόνια. Πιστεύουμε όλοι ότι βγήκαμε από το τούνελ και θα ξαναδούμε το φως. Η τελευταία διετία ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους και κυρίως, για όσους δοκιμάστηκαν από την πανδημία. Ήταν ένα μάθημα τι σημαίνει να χάνει κανείς την ελευθερία του. Κι αυτό το μάθημα το πήραμε στερούμενοι την ανθρώπινη επαφή, τις κοινωνικές μας συναναστροφές, την καθημερινότητά μας που την είχαμε δεδομένη. 

Η πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση μας πήγε 2 ολόκληρα χρόνια πίσω σε πάρα πολλά πράγματα. Την εκδήλωση αυτή είχαμε σχεδιάσει να την ξεκινήσουμε το καλοκαίρι του 2020, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό. Αλλά να τώρα, σήμερα, είμαστε πάλι εδώ. Για να επιβεβαιώσει και πάλι ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις που οικονομικά και κοινωνικά δίνουν προοπτική και προβάλουν την ταυτότητα του Δήμου μας αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό και αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό του χαρακτήρα.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι τόπος μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με μεγάλες δυνατότητες. Αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός, τυποποίηση, βιοτεχνία, βιομηχανία, μοναδικές παραλίες, ασυναγώνιστες φυσικές ομορφιές, μακραίωνη ιστορία, αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία και μοναστήρια και έναν λαό με μεγάλες δυνατότητες. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ ισχυρό δυναμικό, μια ισχυρή εικόνα, η οποία δυστυχώς δεν κεφαλαιοποιείται στον βαθμό που πρέπει και να επιστρέφει στον τόπο ως πλούτος οικονομικός, πολιτιστικός, κοινωνικός. Απαιτείται κάτι να κάνουμε. Κάτι συντονισμέν0, οργανωμένo, μελετημένo και αποτελεσματικό. Απαιτείται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις σκέψεις και τις ιδέες μας, να σφυρηλατήσουμε την ενότητα μας με βάση την αγάπη μας για τον τόπο μας και την πρόοδό του, να υιοθετήσουμε επιτυχημένες πρακτικές, να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και κυρίως ένα συνεχώς βελτιούμενο σχέδιο δράσης που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε την μοίρα του τόπου μας. Να αποκτήσουμε ένα τρόπο δράσης που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε ισχυρό αποτύπωμα. Να αποκτήσουμε ισχυρό όνομα.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους και μέσα! Επιλέξαμε τα Δύμαια από μια απλή πολιτιστική εκδήλωση να αναβαθμισθεί σε έναν θεσμό, ανάπτυξης, πολιτισμού και εξωστρέφειας. Ένα εργαστήρι σκέψεων, απόψεων, δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών. Μια έκθεση των προϊόντων, των παραγωγών μας και των δυνατοτήτων μας. Μια αγορά στην οποία Έλληνες και ξένοι θα μπορούν να δουν από κοντά την Δυτική Αχαΐα, να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους της, τους παραγωγούς της, τα προϊόντα μας και να τα μεταφέρουν στις δικές τους αγορές. Μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις τουριστικές δυνατότητες του τόπου μας, τα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μας μνημεία και να αναπτύξουμε τον αγροτοτουρισμό.

Ξεκινάμε σήμερα με ένα μικρό πρώτο βήμα, με προβλήματα και ελλείψεις. Παράλληλα με τις προσπάθειές μας να απαντήσουμε στα προβλήματα του τόπου μας πρέπει να ξεκινήσουμε και την προσπάθειά ανάδειξης και προβολής του τόπου μας. Αυτό κάνουμε σήμερα με την πρώτη μας έκθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προϊόντων. Ένα μικρό πρώτο βήμα σήμερα, ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον.

Δυστυχώς μετά την κρίση του κορωνοϊού βιώνουμε επίσης δύσκολες καταστάσεις. Ο πόλεμος στη γειτονιά μας, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Τις συνέπειες των γεγονότων αυτών την βιώνουν πρώτοι οι παραγωγή και οι κτηνοτρόφοι μας, οι επιχειρήσεις, ο τουρισμός αλλά και το σύνολο των συνδημοτών μας. Ακούγονται φωνές ακόμη και για επερχόμενη επισιτιστική κρίση και στο μυαλό μας έρχονται

οι παραγωγοί μας και η ύπαιθρος.

Όλα αυτά συνολικά συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να απαντήσουμε κοιτάζοντας στο μέλλον, με ανοιχτό μυαλό, θετικοί σε αλλαγές, υιοθετώντας επιτυχημένες πρακτικές, που και στον τόπο μας υπάρχουν. Συνεχής βελτίωση των προϊόντων μας, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής, παραγωγή νέων προϊόντων που ζητά η αγορά και απαιτούν λιγότερη ενέργεια, λιγότερο νερό, και δημιουργούν καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Χρήση νέων και καινοτόμων καλλιεργητικών μεθόδων, διαρκής εκπαίδευση ιδίως των νέων αγροτών, τυποποίηση των προϊόντων μας για βελτίωση της προστιθέμενης αξίας του κλπ. Σε όλα τα παραπάνω απαιτείται μια συνολική στρατηγική βελτίωσης των υποδομών μας για μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση της ταχύτητας και ασφάλειας των μεταφορών και προσέγγισης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Έχουμε σήμερα βασικές ελλείψεις στην καθαριότητα, στην οδοποιία στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στις τουριστικές μας εγκαταστάσεις αλλά και στην άρδευση. Προβλήματα χρόνων που απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, σοβαρότητα, δουλειά, αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών και ισχυρές παρεμβάσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για να δρομολογηθούν. Για όλα αυτά τα ζητήματα η δημοτική αρχή εργάζεται σκληρά έχοντας και τις δυνατότητες και την βούληση για την επίλυση τους. Όμως πολλά από αυτά τα θέματα απαιτούν την συνδρομή και την συστράτευση όλων μας.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναγκαιότητα. Να εργασθούμε περισσότερο, πιο συντονισμένα και πιο αποτελεσματικά για την πρόοδο του τόπου μας και την ευημερία των δημοτών μας. Να ομορφύνουμε τις πόλεις μας. Να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας! να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους που με αγάπη μένουν στα χωριά τους, δημιουργούν τις οικογένειές τους και αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Η πρώτη έκθεση αγροτικών προϊόντων αλλά και οι άλλες δράσεις που σε λίγο θα ξεκινήσουν αποτελούν για μας μια πρώτη προσπάθεια για εξωστρέφεια. Ονειρευόμαστε, και θα εργαστούμε πάρα πολύ για να αποτελέσει στο μέλλον έναν ισχυρό θεσμό ανάπτυξης και πολιτισμού καθιστώντας την Κ Αχαΐα και τον Δήμο μας συνολικά κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή μας.

Ευχαριστούμε θερμά που είστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΠεΔΔΕ για την στήριξή της, τους εκθέτες μας, τους συνεργάτες μας και τις υπηρεσίες του Δήμου. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να γίνει στην Πρόεδρο της ΚΕΔΔΥ την κα Ροδία Καραμπελιά για την πίστη και την δουλειά της για την επιτυχία αυτής μας της εκδήλωσης.

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων