Επετειακή Έκθεση από την Ελληνική Επανάσταση στο Κάτω Μαζαράκι

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Τοπική Κοινότητα Κάτω Μαζαρακίου φιλοδοξεί μέσα από μια επετειακή έκθεση αρχειακού χειρόγραφου υλικού να επανασυστήσει και να αναδείξει για πρώτη φορά τη συμβολή των Μαζαρακιωτών στην Επανάσταση του 1821. Πρωταρχικός στόχος της εν λόγω έκθεσης, που παρουσιάζεται υπό τον τίτλο «Λευτεριά: ἀπ΄ τά κόκκαλα βγαλμένη, τῶν Ἑλλήνων τά ἱερά» είναι να συμβάλλει αφενός στην διάσωση της ιστορικής μας μνήμης και αφετέρου να συντελέσει στην συλλογική και ατομική μας αυτογνωσία.

Προς αυτή την κατεύθυνση πάνω από 50 αρχειακά τεκμήρια θα ξεδιπλώσουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων και θα σκιαγραφήσουν τις θυσίες και τους Αγώνες των Μαζαρακιωτών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Η ιστορική αφήγηση θα εκκινεί από το πρώτο Οθωμανικό κατάστιχο της Πελοποννήσου  που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1461 – 1463, στη συνέχεια θα περιλαμβάνει την αποτύπωση του Άνω Μαζαρακίου στον κτηματολογικό χάρτη του διαμερίσματος Πατρών (Disegno del territorio di Patrasso), που σχεδιάστηκε από τον Μηχανικό-Τοπογράφο Francesco Vandeyk το έτος 1689, καλύπτοντας έτσι την βραχύβια περίοδο της Β’ Βενετοκρατίας. Και τέλος θα ολοκληρώνεται με πλούσιο αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους μέσω των οποίων αναμοχλεύονται περισσότερα από 25 ονόματα Μαζαρακιωτών Αγωνιστών που έρχονται στο φως για πρώτη φορά μέσα μέσα από την ιστορική λήθη και αποκαθίστανται στο στερέωμα των Αθανάτων Ηρώων της Πατρίδας μας. 

Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης θα εκτίθεται και τμήμα της συλλογής παραδοσιακών στολών που διαθέτει η Κοινότητα Μαζαρακίου, τα οποία ράφτηκαν και κεντήθηκαν από τις γυναίκες του Μαζαρακίου και ως εκ τούτου προβάλλουν και διασώζουν με τον καλύτερο τρόπο την τοπική παράδοση τόσο κατά την διάρκεια της Επανάστασης όσο και κατά τα μετεπαναστατικά χρόνια που ακολούθησαν.

  Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Επετειακή Έκθεση τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Υπεύθυνου Ανάδειξης και Διαφύλαξης του Τοπικού Πολιτισμού Τάσου Αθανασόπουλου, ενώ το αρχειακό υλικό ενισχύθηκε από τον Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας και  Ανώτερο Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο Max Planck Institute for the Science of Human History της Γερμανίας κ. Γεώργιο Λιακόπουλο καθώς επίσης και από τον Συγγραφέα και Ιστορικό Ερευνητή της Επαρχίας Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Τζώρτη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 7:30 μ.μ. στο κοινοτικό κατάστημα Μαζαρακίου. Θα προηγηθεί παρουσίαση τόσο των χειρογράφων, όσο και των φορεσιών από ομιλητές, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς. Η έκθεση θα διανθίζεται, τέλος, από  λαογραφικό υλικό.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων