Δημοτικη Ενότητα – Πρώην Καποδιστριακός Δήμος ΔΥΜΗΣ

Πλούσια Iστορία

Ο πρώην Καποδιστριακός Δήμος Δύμης, αποτελεί μια περιοχή με πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές και συνεχή τουριστική ανάπτυξη  που προέκυψε (σύμφωνα με τοΠρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, Ιωάννης Καποδίστριας) από τη συνένωση του Δήμου Κάτω Αχαΐας με τις Κοινότητες Αλισσού, Κάτω Αλισσού, Άνω Αχαΐας, Ελαιοχωρίου, Αγιοβλασίτικων, Πετροχωρίου και Νιφορέικων, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορία και ομορφιά. Η Δημοτική Ενοτητα Δύμης  βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Αχαΐας και συγκεκριμένα η γεωγραφική έκταση του δήμου καλύπτει τη βορειοδυτική επιφάνεια της δυτικής Αχαΐας καταλαμβάνοντας 71.553 στρ.  Στο μεγαλύτερο τμήμα του πρώην δήμου συναντά κανείς πεδινές εκτάσεις, ενώ στα νοτιοανατολικά η περιοχή είναι ημιορεινή.Ο πληθυσμός του Δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, είναι 10.955 κάτοικοι εκ των οποίων 8.106 κάτοικοι (δηλ. ποσοστό 74%) αντιστοιχούν στην παραλιακή ή σχεδόν παραλιακή περιοχή. Χαρακτηριστικό της ραγδαίας πληθυσμιακής εξέλιξης του  είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός του σχεδόν διπλασιάστηκε, εντός της 20ετίας των τελευταίων τριών απογραφών (1981-2001).Εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός του πρώην Δήμου Δύμης σε περίοδο αιχμής (θερινή περίοδος) πλησιάζει τους 17.000 κατοίκους.

Κάτω Αχαΐα

Η Κάτω Αχαΐα, 22 χλμ. δυτικά της Πάτρας, με πληθυσμό 8.000 κατοίκων,αποτελεί το εμπορικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας. Χάρη στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη (βιολογικός καθαρισμός, αποχετευτικό δίκτυο, βελτίωση και επέκταση της ύδρευσης, αξιοποίηση της παραλίας, εξωραϊσμός της ευρύτερης περιοχής του δήμου).

Σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων απλώνονται οι παραλίες του δήμου: των Νιφορέικων, των Αλυκών, της Κάτω Αχαΐας και των δύο Αλισσών, με τις πλατιές αμμουδιές τους, την καθαρή και ζεστή θάλασσα, τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία, τις ψαροταβέρνες με το φρέσκο ψάρι, τις ψησταριές και τα εστιατόρια.Δύο τουριστικά ξενοδοχεία, πολλά ωραία καταστήματα και ταβέρνες λειτουργούν εντός της πόλης της Κάτω Αχαΐας.Στην παραλία της Κάτω Αχαΐας συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός λουομένων της ευρύτερης περιοχής, καθώς η μικρή απόσταση από την Πάτρα σε συνδυασμό με το πολύ καλό οδικό δίκτυο κάνουν εύκολη την πρόσβασή τους στη μεγαλύτερη παραλία της Δυτικής Αχαϊας από όσες βρίσκονται σε μια περίμετρο 22 χλμ. από την Πρωτεύουσα του Νομού. Ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας αυτής έχει παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία του Δήμου, η Δημοτική Αρχή του οποίου έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την οργανωμένη τουριστική ανάπτυξή της.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παραλιακών κυρίως περιοχών της Δημοτικής Ενότητας αποτελούν:
Η παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Δύμης έχει εξελιχθεί ουσιαστικά σε προαστιακή περιοχή της πόλης της Κάτω Αχαΐας  με την οποία υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός αλληλεξάρτησης , δεδομένου ότι η περιοχή αυτή, στο μεγαλύτερο μέρος της, κατοικείται από εργαζόμενους στην πόλη της Κάτω Αχαΐας αλλά και της Πάτρας.Σημαντικός αριθμός κατοίκων κυρίως του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Πατρών, αλλά και των όμορων νέων Δήμοτικών Ενοτήτων Ωλενίας και Μόβρης συρρέουν καθημερινά σε ολόκληρη την περιοχή κατά την θερινή περίοδο για κολύμβηση και αναψυχή.
Μεγάλος αριθμός μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων (κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια) λειτουργούν στην περιοχή και αναπτύσσουν έντονη τουριστική δραστηριότητα από ντόπιο και αλλοδαπό τουριστικό ρεύμα.

Τοπικές Κοινότητες Δημοτικής Ενότητας ΔΥΜΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων