Δημοτική Ενότητα Μόβρης

Πρώην Καποδιστριακός Δήμος Μόβρης

Το όνομα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου προέρχεται από το βουνό της Μόβρης που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του και κυριολεκτικά αγκαλιάζει την περιοχή. Έμβλημά του, ακριβώς λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, είναι η θεά Δήμητρα. Ο πρώην Δήμος που προήλθε από τη συνένωση 6 πρώην κοινοτήτων. Βρίσκεται στην εύφορη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας .

Ο Καποδιτριακός Δήμος Μόβρης συστήθηκε τον Δεκέμβριο 1997 με την απόσπαση του οικισμού Σαγέικα από την κοινότητα Σαγεΐκων και τον ορισμό του ως έδρας του Δήμου, με ταυτόχρονη κατάργηση και συνένωση με τον Δήμο των (πρώην) κοινοτήτων Καρεΐκων, Λιμνοχωρίου, Σαγεΐκων, Κρίνου, Μύρτου και Φράγκα (Φ.Ε.Κ. Α΄ 244 της 4-12-1997). Έχει έδρα του τα Σαγέικα. Βρίσκεται σε απόσταση 32,5 χιλιομέτρων δυτικά της Πάτρας και η έκταση του είναι 86.484 τ.μ. ενώ ο πληθυσμός του, με βάση την τελευταία απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 5.106 κατοίκους (το καλοκαίρι ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται).

Η δημοτική ενότητα Μόβρης καλύπτει μια μεγάλη πεδινή έκταση η οποία είναι καρποφόρα και πλούσια κυρίως σε παραγωγή ελαιολάδου, κρασιού, πατάτας (ως επί το πλείστον βιομηχανικής) και καρπουζιού. Η τοπική οικονομία στηρίζεται επίσης στην πλούσια κτηνοτροφία. Σε ορισμένα Δημοτικά Διαμερίσματα συναντάμε και μικρές βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης. Υπάρχουν επίσης και εργοστασιακές μονάδες, πολύ λίγες στον αριθμό.
Σε όλους αυτούς τους τομείς απασχολείται σημαντικός αριθμός οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στον Δήμο. Το 80% αυτών αποτελείται από Αλβανούς. Ακολουθούν οι Ρουμάνοι με ποσοστό περίπου 10% και τέλος Ινδοί και μετανάστες άλλων εθνοτήτων. Εκτός από τους οικονομικούς μετανάστες στην περιοχή, κυρίως στα Σαγέικα, διαμένουν περίπου 600 αθίγγανοι αρκετοί από τους οποίους εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής ή ως πλανόδιοι πωλητές.

Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή της σε άριστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο,αναπόσπαστο προϊόν της μεσογειακής δίαιτας που αποτελεί βάση στη ντόπια παραδοσιακή γαστρονομία. Εξίσου φημισμένα είναι και τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή από τους γύρω αμπελώνες, χωρίς προσμίξεις χημικών συστατικών. Ο χυμός του ευλογημένου καρπού συνοδεύει τέλεια όλα τα γευστικά έργα της ελληνικής κουζίνας και στην περιοχή διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες όπως ο ροδίτης, η μαυροδάφνη, ο σιδερίτης, ο λευκός μοσχάτος, το καμπερνέ, το σαρντονέ, το μερλό και το σιράχ,ενώ κάθε χρόνο η διαδικασία του τρύγου παραμένει αναλλοίωτη και γίνεται με άσβεστο πάθος και μεράκι από τους ντόπιους τρυγητές και παραγωγούς, όπως έμαθαν από τους προγόνους τους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια, κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα, ανάλογα με τις εορτές, όπως της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Δεκαπενταύγουστου, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Ιωάννου κλπ. Επίσης, γιορτές γίνονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως η Τσικνοπέμπτη στα Σαγέικα και η Καθαρά Δευτέρα με πέταγμα χαρταετού στην παραλία Καλαμακίου, ενώ αξίζει ο επισκέπτης να βρεθεί κάποια φορά σε γάμο στην περιοχή για να διαπιστώσει ότι διατηρούνται αναλλοίωτες παραδοσιακές αξίες, ήθη και έθιμα.

Οι επισκέπτες μπορούν να αθληθούν στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ της περιοχής, τα οποία αυτή την εποχή αναβαθμίζονται σε επίπεδο αγωνιστικού χώρου, υποδομών εγκαταστάσεων και φιλοξενίας θεατών. Οι φανατικοί των σπορ βουνού και θάλασσας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα εντυπωσιαστούν από τις πανέμορφες φυσικές διαδρομές της Μόβρης και τις κρυστάλλινες παραλίες, όπως αυτή του Καλαμακίου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει επιλέξει ως τόπο διαμονής και θέρετρο των αξιωματικών που υπηρετούν στην 116 Π.Μ. Αράξου, την παραλία Καλαμακίου.

Αναζήτηση

Search

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων