ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

 

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ενημερώνει τους πολίτες και να ζητήσει την συνεργασία τους στην προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των υπαίθριων πυρκαγιών. Έχοντας υπόψη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου και με δεδομένη την αλλαγή – επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν στην μετατροπή μια αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:

  1. Από 1η Μαΐου μέχρι και 31η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται η καύση αγροτικών εκτάσεων αλλά και η χρήση της φωτιάς μέσα ή κοντά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
  2. Επιτρέπεται η καύση μόνο κατόπιν σχετικής Άδειας Καύσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Βι.Πε. Πατρών) και αφού ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα σας υποδειχθούν (Πυρ. Διάταξη 1/2012 Π.Δ.Π.Υ. Δυτ. Ελλάδας, Πυρ. Διάταξη 9/2000 και 9Α/2005 Α.Π.Σ.).
  3. Όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή που αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία) κατά την παραπάνω περίοδο και κυρίως κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.
  4. Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20 μέτρων.
  5. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199) και το Δήμο στο 2693025000, 2693025582, δίνοντας τις αναγκαίες πληροφορίες που θα του ζητηθούν, για την έγκαιρη επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής μπορεί ο ίδιος να προσπαθήσει να σβήσει ή να περιορίσει τις μικρές εστίες χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κλαδί ή φορητό πυροσβεστήρα.
  6. Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπεδικών χώρων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές (μέχρι 100μ) υποχρεούνται στην κοπή και απομάκρυνση καυστών ή εκρήξιμων υλικών για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς (Πυρ. Διάταξη 4/2012 Α.Π.Σ.).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό των χώρων, επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα βεβαιώνεται, σε βάρος τους, η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και επιπλέον θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 94 παρ. 1 περίπτωση 26 του Ν. 3852/2010 (Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Πολιτικής Προστασίας

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΡΑΥΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν επιτρέπεται να εξέχουν από τα ιδιωτικά οικόπεδα και κτήματά τους κλαδιά δέντρων, αυτοφυής βλάστηση κ.λ.π., τα οποία εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ο Δήμος θα προβεί σε κοπή της βλάστησης και των κλάδων δέντρων που δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των πεζών και των διερχόμενων οχημάτων στα όρια των δημοτικών δρόμων, επιφυλασσόμενος και για ενεργοποίηση των ποινικών και αστικών διαδικασιών που προβλέπονται από το Νόμο.

Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, άμεσα, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας μπορεί να προβεί στην κοπή των κλαδιών αυτών, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση και με καταλογισμό, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, της δαπάνης που αναλογεί.

Η παράλειψη από πλευράς ιδιοκτητών επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1008, 1009, 1023).

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από σημεία, για τα οποία έχουν διατυπωθεί έντονα παράπονα από διερχόμενους πολίτες αλλά και υπηρεσίες που κάνουν καθημερινή χρήση του δημοτικού δικτύου (Πυροσβεστική υπηρεσία, Αστυνομία, Δασονομείο, ΚΤΕΛ Αχαΐας κ.α.).

Τέλος, εργασίες θα πραγματοποιηθούν και σε όλο το επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια πεζών και οχημάτων.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Αθανάσιος Ραυτακόπουλος

Μοιραστείτε το:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Αναζήτηση

Πρόσφατα νέα

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας για τις δράσεις και τα νέα του Δήμου μας; Γράψτε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «Εγγραφή».

Scroll to Top

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων